EPIDEMIJA SALMONELE U KOSTOLCU: 27 osoba obolelo, kod sedmoro obolelih izolovana bakterija!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu prijavio je epidemiju zarazne bolesti Salmoneloze u Kostolcu.

Prema informacijama do kojih smo došli, svi pacijenti su iz Kostolca. Do sada je hospitalizovano 10 osoba sa stomačnim tegobama, dok je u ambulantno registrovano još 17 lica sa sličnim simptomima. Kod sedmoro obolelih do sada je izolovana bakterija iz roda Salmonele.

Kako saznajemo, stručnjaci su izašli na teren i rade epidemiološko istraživanje, uzimaju bakteriološki materijali prijavili su epidemiju, registrovali su obolele i sprovode zdravstveno-vaspitni rad i kontrolu kliconoša. Kada se okončaju laboratorijska ispitivanja obolelih i epodemiološko istraživanje, biće više podataka o samoj epidemiji. Za sada su stručnjaci sigurni da Salmonela potiče iz hrane.

Pojavi Salmonele i pojavi ostalih crevnih zaraznih bolesti u ovom periodu pogoduju visoke temperature, a s obzirom na zadržavanje tropskog talasa u našim krajevima, očekuje se pojava novog broja obolelih sa sličnim tegobama.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker