UMESTO POBOLJŠANJA RADNIH PRAVA: Država najavljuje uvoz radne snage, a o svojim radnicima ne brine

“Veliki broj projekata znači i da će biti potreban veliki broj radnika. U slučaju naše zemlje, to znači i da ćemo morati da uvezemo radnu snagu”, kaže ministar građevinarstva Goran Vesić.

Foto: Danas

Prema planu „Srbija 2027 – skok u budućnost“, koji je u prenosu na više od 40 televizija u subotu predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vuči, biće izgrađeno 487 kilometara puteva, a ministar građevinarstva Goran Vesić najavljuje da će se nekoliko deonica završiti već ove godine.

Kako je Vesić rekao za RTS, veliki broj projekata znači i da će biti potreban veliki broj radnika. U slučaju naše zemlje, to znači i da ćemo morati da uvezemo radnu snagu.

„Mi smo zemlja koja samo u građevinarstvu ima oko trećinu strane radne snage. Prošle godine smo liberalizovali radno zakonodavstvo, u smislu da mogu lakše da dolaze strani radnici. Kako bude rasla industrija, moraćemo još više da imamo strane radne snage i to je nešto što nas sasvim sigurno čeka“, rekao je Vesić.

Prošlogodišnjim izmenama Zakona o zapošljavanju stranaca skraćena je proceduru za dobijanje radne dozvole. Stručnjaci su tada upozorili da se Srbija očigledno strateški opredeljuje za uvoz jeftine radne snage, umesto za poboljšanje radnih prava svojih građana.

“Ovo samo pokazuje koliko je država nezainteresovana da ulaže u domaću radnu snagu kako ne bi postojao konstantni i veliki odliv radne snage u Evropsku Uniju i druge države”, rekao je tada Mario Reljanović, iz Instituta za uporedno pravo.

Koliko su ova upozorenja bila opravdana pokazuje i to da su samo tokom ove nedelje dogodili incidenti u dve fabrike. U kruševačkom „Trajalu“ došlo je do ekpolzije u kojoj je jedna osoba poginula, a četiri povređene.

U fabrci „Magna“ u sredu se otrovalo više od 100 radnika, samo dan kasnije, u noći između četvrtka i petka njih 50. Fabrika je zatvorena tek posle drugogo trovanja radnika, a pomoćnik direktora Inspektorata za rad Saša Perišić izjavio je da bi trebalo pitati poslodavca zašto nije sačekao bar 72 sata pre nego što se nastavi sa radom.

Politička platforma Solidarnost navodi da imamo sistemsku nebrigu za radnike i radnice u Srbiji koje država ne štiti i skreće pogled sa svih nedaća kojima su izloženi.

Prema podacima Ministarstva za rad i zapošljavanje u prošloj godini su nadležne filijale Nacionalne službe za zapošljavanje izdale više od 50.000 dozvola za rad stranim državljanima u Srbiji.

Najviše radnih dozvola je izdato državljanima Rusije, zatim Kine, Turske, Indije i Nepala, s tim što prednjače Rusi kojima je izdato 19.645 radnih dozvola.

(Tpknews.com/Mediji)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker