JEDINSTVENI DOGAĐAJ: Crkva osveštena, a kada će Topolovčani da se osveste? (FOTO/VIDEO)

U nedelju 06. avgusta, uz prisustvo Episkopa braničevskog Ignjatija, osvećen je hram Svetog Save u Topolovniku.

Tokom ovog velikog događaja dešavalo se puno toga o čemu bi mogle stranice da se ispišu. S obzirom da nismo u mogućnosti da na ovom prostoru opišemo sve, izdvojićemo ono što smatramo da je bilo najinteresantnije.

Građenje Crkve u Topolovniku započeo je davne 2000 godine, i 17 godina kasnije, ona je završena. Samo oni koji su radili na njenoj izgradnji znaju kakva iskušenja su imali, bilo da su materijalne ili nematerijalne prirode. Završetak izgradnje crkve uz dosta propusta obeležen je velikom proslavom koja je trajala od ujutru do kasno u noć.

Ovim povodom Episkop braničevski Ignjatije je, pred okupljene vernike u Topolovniku izašao iz svog srebrnog “mercedesa” E-klase, i pored velike vrućine koja je bila tog jutra kako van crkve tako i u crkvi po prvi put izvršeno je arhijerejsko osveštenje i prva arhijerejska liturgija u istoriji ovog Hrama. Ovom prilikom Episkop braničevski Ignjatije uručio je zahvalnice najzaslužnijima za izgradnju ovog svetog Hrama.

Takođe na ovom značajnom događaju za sve Topolovčane prisustvovao je i predsednik opštine Velikog Gradišta Dragan Milić, koji je bio prezadovoljan, i obećao da će da pomogne crkvi u Topolovniku za buduće projekte.

Nakon osveštenja za sve prisutne ispred Doma kulture, organizovan je kulturno-umetnički program gde je samo za ovu priliku, bila postavljena bina. Međutim kulturno-umetnički program nije protekao onako kako je bio isplaniran, zbog malih propusta organizatora. Zbog toga su najmlađi učesnici delimično ostali razočarani, jer su od ranih jutarnjih časova i pored velikih vrućina strpljivo čekali da svojim kulturno-umetničkim programom predstave vladiki i prisutnim gostima našu kulturu i običaje na pravi način. Zbog nesporazuma oko početka kulturno-umetničkog programa, odlučeno je da se zbog velikih vrućina spas potraži u klimatizovanom Domu kulture.

Svečani ručak u Domu kulture koji je bio priređen da bi se proslavio ovaj veliki događaj, na kojem su svojim prisustvom mnogobrojni gosti dali svoj doprinos fondu za Hram i ujedno na dostojanstven način ugostili vladiku i sve prisutne.

Episkop braničevski Ignjatije je bio zadovoljan i oduševljen. Uputio je njiskrenije pohvale svima koji su učestvovali u organizaciji ove proslave, a najviše pohvala uputio je “Udruženju žena Topolovčanke” koje su bile najzaslužnije. Neverovatan je bio njihov entuzijazam sa kojim su pristupile organizaciji i njihova iskrena želja i nastojanje da sve protekne u najboljem redu. Radile su i bodrile jedne druge. Imale su najbolju nameru da zadovolje sve one koji su želeli da budu deo ovakvog jedinstvenog događaja. Zato je vladika obećao da će pozvati sve žene iz ovog Udruženja da ih počasti na narednom slavlju koje budu organizovali.

S’ druge strane, novoosnovano “Udruženje moj Topolovnik” koje je osnovao Dragan Tanasković i koji su na svom posebnom štandu koji su postavili, delili svim prisutnim besplatne sendviče i pića. Kako nam je rekao osnivač ovog Udruženja Dragan Tanasković, “Udruženje Moj Topolovnik” je osnovano sa idejom da bude Udruženje svih građana a ne konkurencija “Udruženju žena Topolovčanke” kako su mnogi to protumačili. Kako nam je rekao Tanasković, oni su spremni za bilo koju saradnju sa MZ Topolovnik, “Udruženjem žena Topolovčanke”, Crkvom, popovima… Ovo Udruženje organizuje kao prvu od jednih svojih bitnih akcija u petak, subotu i nedelju 11, 12, i 13 avgusta, turnir u malom fudbalu na sportskom terenu u Topolovniku.

ŠTA REĆI NA KRAJU?

Svi mi ćemo jednog dana nestati ali će zato naša dela ostati. Neizmerno mi je drago što sam bio prisutan OSVEŠĆENJU delu koje će i posle nas govoriti o našem postojanju, o tome da smo stvarali i verovali. I zato mislim da je stiglo vreme da prekinemo sa međusobnim neslaganjima i da se malo OSVESTIMO jer možemo to kada hoćemo.

POGLEDAJTE GALERIJU

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker