KRKOBABIĆ SA MEŠTANIMA SELA VINCI: Golubac šansa za građane koji žele da se nastane u napuštenim i praznim kućama

Ministar Srbije za brigu o selu Milan Krkobabić rekao je da su opština Golubac i njena sela realna šansa za novi početak svih građana koji žele da se nastane u njoj i u, ne tako malom broju praznih kuća, ali i da otpočnu sopstveni posao u turizmu ili poljoprivredi.

Foto: Promo

Krkobabić je posle obilaska opštine Golubac sa predsednikom Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Draganom Škorićem, rekao da Srbija nema more, ali da se Dunav od zidina golubačke tvrđave prostire šest kilometara u širinu.

Krkobabić je posetu započeo sastankom sa predsednikom opštine golubačko-crnogorskim raspopom Nebojšom Mijovićem i rukovodstvom opštine, a teme sastanka bile su zadrugarstvo i turistički potencijali razvoja Golupca i njegovih sela.

Raspop Mijović je zahvalio Krkobabiću na programima za revitalizaciju sela koje Ministarstvo za brigu o selu realizuje i na čijim konkursima je ova opština dobila značajna sredstva, zahvaljujući kojima se oseća znatan boljitak u kvalitetu života meštana golubačkih sela.

Zemljoradnička zadruga “Golubac” koja se bavi preradom žita, dobila je preko konkursa Ministarstva sredstva za još uspešniji rad.

Jedan od tih programa Ministarstva je realizovan prošlog aprila kada je Golubac dobio bespovratna sredstva u iznosu od sedam miliona dinara za nabavku minibusa za prevoz seoskog stanovništva. Putnici iz 21 golubačkog sela od juče ne moraju više da brinu o prevozu jer će minibus voziti putnike iz sela u selo i do Golubca.

– Ovo je velika stvar za nas, više ne moramo da molimo nekoga da nas odveze kod lekara ili da skupljamo novac za taksi za svaku posetu lekaru ili odlazak u poštu ili kupovinu – , rekli su uzbuđeni meštani sela Vinci sa kojima se ministar sastao u obnovljnim prostorijama seoskog doma kulture.

Meštani su Krkobabiću rekli da se nadaju i da im još treba lekar u selu i socijalna, garantovana penzija.

Krkobabić je, nakon toga posetio i tročlanu porodicu u selu Vojilovo, koja je pre dve godine dobila kuću sa okućnicom, takođe preko Programa Ministarstva za brigu o selu.

Aleksandar Ivković (31), Kristina Živković (33) i njihov trogodišnji sin Jakov rekli su da im je dosta pomogla opština da prikupe potrebnu dokumentaciju za kuću.

– Od tada baš mnogo pričamo o sreći koja nas je snašla. Ranije smo živeli u zajednici sa mojim roditeljima i bratom, sada imamo komfor i mir i svoju slobodu – , rekao je Ivković koji radi kao učitelj u osnovnoj školi u selu Braničevo, na 15 kilometara od Vojilova, u razredu sa samo šest đaka.

U Vojilovu će, ove jeseni Opština Golubac organizovati treći put Miholjske susrete sela, finansirane sredstvima Ministarstva za brigu o selu.

Manifestacija je planirana za sam kraj septembra uz raznovrstan program – smotru tradicionalnih sportskih igara, nastupe Kulturno-umetničkih društva, izložbu poslastica, kao i domaćih rukotvorina i zanatskih radionica.

(Tpknews.com/Beta)

PROČITAJ I

3 Komentari

  1. Širi se on pa kad puknu ima da se skupi i postane nevidljiv. A to za pedera nikad se ne zna Ili jeste ili mu je to karakterna osobina.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker