BESPRAVNA GRADNJA OTPORNA: Nelegalne objekte u opštinama Braničevskog okruga niko ne sme da ruši!

Opštine i lokalne samouprve u Braničevskom okrugu su na velikim mukama, jer godinama sprovode javne nabavke za rušenje nelegalnih objekata, ali bez bez uspeha, jer nelegalni objekti opstaju.

Iako u Braničevskom okrugu ima zgrada, kuća i poslovnih prostora izgrađenih bez građevinske dozvole one su i dalje jače od zakona. Jer, čak i tamo gde u opštinskim kasama ima novca za rušenje nelegalne gradnje, lokalna privatna preduzeća, koja se bave poslovima uklanjanja objekata, ne žele to da rade. Do sada na tendere se nije javila nijedna firma.

Vlasnici građevinskih preduzeća kao izgovor za odbijanje ovih poslova najčešće navode neprijatnu situaciju u kojoj ne žele da se nađu – da bagere odvezu pred kuću nekog rođaka, prijatelja ili da u najgorem slučaju neko zbog toga izgubi glavu i zato se vlasnici građevinskih preduzeća plaše. Problem je što treba da ruše kuću čoveka koji to gleda, a u tom momentu ne može da se zna u kakvom je on psihičkom stanju.

Požarevac je do sada među najuspešnijima u popisivanju nelegalnih objekata, zajedno sa još tri opštine Braničevskog okruga – Veliko Gradište, Malo Crniće i Petrovac na Mlavi.

U Braničevskom okrugu je do sada za rušenje određeno 7.300 objekata i urađena su dva kvartalna plana, za periode od 1. aprila do 30. juna i od 1. jula do 30. septembra. U njima je za uklanjanje samo u Požarevcu predviđeno oko 50 objekata – dograđeni delovi poslovnih prostora, pomoćni objekti, temelji, betonski platoi i zidane i žičane ograde, zbog kojih su vođeni upravni sporovi počev od 2011. godine. Taj posao nema ko da obavi, jer se na više puta ponovljene tendere nije javilo nijedno preduzeće, tako da niko ne zna kada bi mogla da počnu prva izvršenja.

Ivana Rajić Stanković, građevinska insektorka u Požarevcu, kaže da se u tom gradu svake kalendareske godine raspisuju javne nabavke za rušenje nelegalnih objekata.

– U 2014. bilo je čak tri konkursa za javne nabavke te vrste, u julu 2016. još jedna, za izbor izvršioca, ali se na njega niko nije javio, i zbog toga opštine i gradovi imaju problem jer niko neće time da se bavi. Sve to, pravi dodatne probleme, jer se ne stopira bespravna gradnja pošto inevestitori, znajući za to, nastavljaju da grade bez dozvola, – navodi Rajić Stanković.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker