ŠLEPERI ČEKAJU SATIMA: I dalje kilometarske kolone na Horgošu i Batrovcima, pretpraznične gužve na putevima očekuju se po podne

Saobraćaj se trenutno na svim glavnim putnim pravcima odvija bez zastoja, ali teretna vozila na izlazu iz Srbije ka Hrvatskoj i Mađarskoj čekaju i više od 12 sati.

Kamioni na Batrovcima čekaju više od 10 do 12 sati

Petak i subota su udarni dani, zato se naoružajte strpljenjem ako planirate da prelazite granicu.

Kako saopštavaju iz AMSS, najveća zagušenja tokom prazničnih dana biće u smeru ka Srbiji, ali već u subotu u poslepodnevnim časovima očekuju su veliki gužve i na izlasku iz zemlje, odnosno taj dan će biti najkritičniji u oba smera.

Naši građani koji planiraju da praznike provedu u inostrastvu, bilo bi najbolje da korista alternativne prelaze, kako to preporučuju u AMSS.

Već od danas, poslednjeg radnog pred produženi uskršnji vikend, najveći granični prelazi sa Mađarskom i Hrvatskom postaće stajališta i na ulasku u Srbiju biće formirane kolone vozila naših ljudi koji žive i rade u inostranstvu.

Gužve su, kao i prethodnih godina, sasvim izvesne na ulasku u zemlju, a prema podacima Auto–moto saveza Srbije najveći intenzitet saobraćaja i najduža zadržavanja na oba prelaza se očekuje u petak popodne i u subotu pre podne, mada su zadržavanja moguća i u toku celog dana pošto će određeni broj putnika krenuti na put iz Srbije.

– Već u četvrtak se na glavnim prelazima očekuje pojačan intenzitet vozila. Zadržavanja će biti na granici sa Mađarskom na prelazu Horgoš, ali i Bački Vinogradi i Đala. Horgoš 2 i Bački Vinogradi rade od 7 do 19 sati i njihova propusna moć je manja nego što je na Horgošu i Kelebiji. Kada je saobraćaj pojačan i na tim prelazima dolazi do usporenja, ali to ne zavisi od naših graničnih prelaza već od suseda Mađara jer primenjuju pojačanu kontrolu vozila prilikom ulaska u Evropsku uniju i zadržavanja budu duža nego što bi to bilo uobičajeno – kažu u AMSS.

Na Horgošu još od utorka dodatni problem stvara zagušenje teretnog saobraćaja zbog spore procedure prolaska na prelazu Reske, te kilometarska kolona kamiona povremeno stvara “čep” među putničkim vozilima.

Da bi izbegli duža čekanja na Horgošu preporuka vozačima je da koriste granični prelaz Kelebija na kome se oduvek u proseku najmanje čekalo, zatim Horgoš 2, Bački Vinogradi, Đala i Bajmok, naročito za putnike koji dolaze iz pravca Beča.

U AMSS navode da se na granici sa Hrvtaskom gužve očekuju na Batrovcima, ali i Šidu mada u ovom trenutku zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Oni koji putuju iz Vojvodine trebalo bi da koriste prelaze Bogojevo i Bačku Palanku.

– Za alternativne prelaze predlažemo Sot, Ljuba, Bačka Palanka. Na tim graničnim prelazima i u danima pojačanog saobraćaja nema dužeg zadržavanja i zato savetujemo vozačima da ih koriste – poručuju iz AMSS.

Na granici sa Bosnom najopterećenija će biti Sremska Rača, Mali Zvornik i Loznica. Osetno pojačan saobraćaj se i na njima očekuje u petak i subotu popodne.

Dužih zadržavanja će biti sigurno i na granici sa Crnom Gorom.

– Na prelazu Gostun očekuje se do sat vremena zadržavanja, možda i malo duže. Sasvim sigurno da će se osetiti uskršnji praznik i na tom prelazu. Sa Makedonijom i Bugarskom ne očekujemo osetno pojačanje saobraćaja, ali će sigurno biti većeg protoka vozila bez dužeg zadržavanja – kažu u AMSS.

Osim Đale, Horgoša 2, Bačkih Vinograda i Bajmoka koji su za putnički saobraćaj otvoreni od sedam do 19 časova, svi ostali prelazi rade non-stop.

– Horgoš – 00-24 časova
– Horgoš 2 – 07-19 časova
– Đala 07-19 časova
– Bački Vinogradi – 07-19 časova
– Bajmok- 07-19 časova
– Bački Breg – 00-24 časova
– Bezdan – 00-24 časova
– Bogojevo – 00-24 časova
– Bačka Palanka – 00-24 časova
– Ljuba – 00-24h, Šid 00-24 časova
– Neštin – 00-24 časova
– Batrovci – 00-24 časova
– Sremska Rača – 00-24 časova
– Gostun – 00-24 časova

(Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker