UPUTSTVO ZA SLAVE U DOBA KORONE: Struka savetuje kako da bezbedno obeležite krsnu slavu

Krsne slave vekovima su sinonim za porodična okupljanja, a kod Srba su se tradicionalno organizovale uz prisustvo velikog broja ljudi, što zbog epidemije koronavirusa ove godine neće biti slučaj.

Ilustracija

Slave će ove jeseni i zime biti proslavljane u specifičnim okolnostima, a preporuke struke su jasne – krsnu slavu trebalo bi obeležiti uz poštovanje propisanih epidemioloških mera. Epidemiolog dr Radmilo Petrović upozorava da slave treba slaviti u krugu porodice, s manjim brojem gostiju, bez ljubljenja, sa odstojanjem, uz obavezno pranje ruku.

– Sveća, kandilo i tamjan treba stalno da gore, jer emituju one jone koji na neki način sterilišu vazduh – ocenjuje epidemiolog za Tanjug.

Starešina Crkve Svetog Đorđa u Beogradu Vladimir Levićanin podseća da vera nalaže proslavu u krugu porodice, bez organizovanja velikih proslava, a slavu se neki poslednjih godina organizovali čak i u kafanama. Ističe da je ovo prilika da se vratimo starim običajima, slavlju s manjim brojem gostiju, kako bismo se više posvetili jedni drugima.

– Slavu u vreme epidemije treba proslaviti u krugu porodice – uz sveću, osvećen kolač, žito i broj gostiju u skladu s preporukama. Moramo biti odgovorni i ne smemo dovoditi svoj život i život svojih bližnjih u opasnost, jer slaviti slavu i verovati u Boga znači činiti dobro drugim ljudima i svedočiti ljubav – kaže Levićanin i dodaje da se u ovom trenutku ne zna da li će sveštenici ići u domove da svete vodicu, jer to zavisi od epidemološke situacije, ali podseća da su za uskršnje praznike vernici dolazili u crkvu da uzmu vodicu. – Vernici će naći način da ono što je njima sveto ispoštuju – poručio je sveštenik.

Podsetimo, sezona slava može da uslovi i veći dolazak naših građana iz inostranstva, a kako su ranije upozorili članovi kriznog štaba, moguće je uvođenje nadzora za povratnike.

ČINJENICE/PRAVILA SVETKOVANJA

– Smanjiti broj gostiju

– Ne treba se ljubiti

– Obavezno pranje ruku

– Obavezna fizička distanca

– Obavezno provetravanje prostorija

– Sveća, kandilo i tamjan stalno da gore

(Tpknews.com/Kurir)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker