ARAPI NAMAGARČILI ZAPAD: Preprodaju Evropljanima rusku naftu po višim cenama

Saudijska Arabija i druge države Bliskog istoka počinju da uvoze sve veće količine ruske nafte i derivata.

Naftno polje u Saudijskoj Arabiji/Foto: EPA/EFE

Skok cena nafte na svetskom tržištu neke zemlje su izgleda iskoristile da dobro zarade. Saudijska Arabija, koja je najveći svetski proizvođač nafte posle Rusije i SAD, udvostručila uvoz ruske nafte u drugom kvatralu ove godine, javlja agencija Rojters.

Zapadne zemlje posle napada na Ukrajinu uvele su sankcije Rusiji što je odmah prouzrokovalo poskupljenje svih energenata, uključujući i sirovu naftu. Berzanski eksperti navode da Arapi jeftinu rusku naftu kupuju da bi je posredno preprodavali Evropljanima po višim cenama.

– Situacija s evropskim naftnim embargom Rusiji postaje nalik nekom lošem skeču u grozno režiranoj pozorišnoj predstavi. Naime, eksperti su primetili da Saudijska Arabija i druge države Bliskog istoka, koje izvoze značajne količine nafte, počinju da uvoze sve veće količine ruske nafte i derivata. Na ovaj način Saudijska Arabija je namagarčila Zapad i razgolila globalni cirkus oko naftnog embarga Rusiji – , pišu mediji u regionu.

Saudijska Arabija, koja je treći proizvođač nafte u svetu, sasvim sigurno ima dovoljne količine nafte i za svoje potrebe i za izvoz. Očigledno je da su Arapi videli šansu da dodatno zarade, kupuju jeftinu rusku naftu za domaće potrebe a svoju prodaju Evropljanima po višim cenama.

U narodu postoji jedan izraz koji opisuje ovakvu situaciju, a to je kada neko nekoga jednostavno – namagarči.

– Trenutno najveći globalni magarci ispadaju evropski potrošači koji puštaju birokratama iz Brisela da predlažu politike koje će ih osiromašiti, ali i američki političari koji se zbog nafte pokušavaju dodvoriti autokratima u Saudijskoj Arabiji – , ocenjuje „Jutarnji list”.

Rojters navodi da je Saudijska Arabija udvostručila uvoz nafte iz Rusije a značajan deo te količine je iskoristila za hlađenje prostora, a domaću naftu preusmerila za skuplji izvoz. Tako je superbogata Saudijska Arabija pronašla način da pretače rusku naftu, a sve u cilju sticanja ekstraprofita.

Saudijska Arabija nije jedina koja kupuje sve veće količine ruske nafte. Blumberg je objavio da ovu „pretočenu” naftu kupuju razne zemlje od Egipta do Estonije.

Predsednik Sjedinjenih Američki Država Džo Bajden je prilikom prošlonedeljne posete Saudijskoj Arabiji tražio da poveća isporuku nafte Zapadu. Saudijci nisu pristali na to, poručivši da će to zavisiti od kretanja na tržištu i tražnje. Razlog za to jeste što ne žele da izazovu pad cene nafte koja im je glavni izvor prihoda.

Blumberg je krajem aprila pisao o Kataru kao državi koja je takođe imala mnogo koristi od sankcija Rusiji.

Procena je da bi isporuka gasa iz Katara ove godine trebalo da iznosi više od 100 milijardi dolara, što je prvi put od 2014. godine. Ova prognoza je napravljena na osnovu trendova iz prvog kvartala ove godine. To će ovoj zemlji omogućiti još višu potrošnju te učiniti da njen državni fond iznosi 450 milijardi dolara.

(Tpknews.com/Jutarnji)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker