DA LI ZNATE ŠTA JE ŠMRKOSRAM? U vreme pandemije ima ga većina stanovnika

Korona kašljač, zabrana rukovanja i karantin žurka neke su od novih reči u holandskom jeziku nastale tokom pandemije koronavirusa, navodi se u novom rečniku na internetu.

Foto: Cropix

Rečnik iz doba koronavirusa sadrži više od 700 reči, a nastao je kao inicijativa glavnog urednika standardnog rečnika “Van Dale” Tona den Buna, objavila je u subotu holandske televizijska stanica NOS.

U rečniku ima puno složenih reči, kao što su korona kriza i korona kašljač, izraz koji se koristi za ljude koji namerno kašlju na policajce kada ih privedu.

Popis uključuje i nove složenice kao što su karantinski kilogrami ili korona friz.

Lingvista procenjuje da bi se u standardni rečnik zauvek moglo dodati 70 reči povezanih s pandemijom i uveren je da će jedna od njih biti društvo metar i po distance.

Prestižni Oksfordski rečnik engleskog jezika nedavno je u svoju bazu uneo nove izraze nastale tokom pandemije, uključujući covid-19, samoizolacija, socijalno distanciranje i izravnati krivu.

Novi holandski glagol koji znači gomilati poput hrčka već je postao klasičan primer, omiljen među štedljivim Holanđanima. Ali ima i negativno značenje u svetlu sebičnog gomilanja toalet papira.

A nakon izraza strah od letenja koji osećaju ekološki svesni ljudi koji često lete avionom, Holanđani sada imaju i izraz šmrkosram, što oseća osoba koja iznenada mora da kine ili šmrkne pred drugima.

(Tpknews.com/B92)

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close