DA LI ZNATE ŠTA JE ŠMRKOSRAM? U vreme pandemije ima ga većina stanovnika

Korona kašljač, zabrana rukovanja i karantin žurka neke su od novih reči u holandskom jeziku nastale tokom pandemije koronavirusa, navodi se u novom rečniku na internetu.

Foto: Cropix

Rečnik iz doba koronavirusa sadrži više od 700 reči, a nastao je kao inicijativa glavnog urednika standardnog rečnika “Van Dale” Tona den Buna, objavila je u subotu holandske televizijska stanica NOS.

U rečniku ima puno složenih reči, kao što su korona kriza i korona kašljač, izraz koji se koristi za ljude koji namerno kašlju na policajce kada ih privedu.

Popis uključuje i nove složenice kao što su karantinski kilogrami ili korona friz.

Lingvista procenjuje da bi se u standardni rečnik zauvek moglo dodati 70 reči povezanih s pandemijom i uveren je da će jedna od njih biti društvo metar i po distance.

Prestižni Oksfordski rečnik engleskog jezika nedavno je u svoju bazu uneo nove izraze nastale tokom pandemije, uključujući covid-19, samoizolacija, socijalno distanciranje i izravnati krivu.

Novi holandski glagol koji znači gomilati poput hrčka već je postao klasičan primer, omiljen među štedljivim Holanđanima. Ali ima i negativno značenje u svetlu sebičnog gomilanja toalet papira.

A nakon izraza strah od letenja koji osećaju ekološki svesni ljudi koji često lete avionom, Holanđani sada imaju i izraz šmrkosram, što oseća osoba koja iznenada mora da kine ili šmrkne pred drugima.

(Tpknews.com/B92)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker