HARADINAJ UHAPŠEN: Po Srpskoj poternici priveden u Parizu zbog zločina na Kosovu

Francuska policija danas je uhapsila bivšeg haškog optuženika i predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je bivši haški optuženik i predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj priveden u Francuskoj.

To je objavio prištinski list “Zeri”, a na sajtu tog lista se navodi da kosovsko ministarstvo radi na tome da Haradinaj bude uskoro pušten.

“Ministarstvo spoljnih poslova intenzivno radi na tom pitanju od 15 sati, kada je Haradinaj pritvoren. Hapšenje su izvele francuske vlasti na osnovu poternice Srbije iz 2004. godine, što je za nas neprihvatljivo. Ministarstvo je uputilo verbalnu notu preko ambasade u Parizu, a ministar Hodžaj se lično angažuje, koristeći sve diplomatske kanale da Haradinaj bude što je pre moguće pušten”, rekao je šef kabineta Hodžaja, Bašmir Džemaj.

Hapšenje Haradinaja su za “Zeri” potvrdili i njegova porodica i kosovski ministar pravde Orhan Hajrizi.

List navodi i da su francuske vlasti obavestile vlasti u Srbiji o hapšenju.

Srbija tereti Haradinaja zbog ubistava i teških zločina na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine.

Nešto ranije, Avni Arifi iz Alijanse za budućnost Kosova je za RSE izjavio da je Haradinaj zadržan na aerodromu u Bazelu, na francuskoj strani, a na osnovu zahteva Srbije iz 2004. godine zbog zločina na Kosovu, potvrdio je Avni Arifi iz Alijanse za budućnost Kosova.

“Ono što znamo jeste da je on zadržan od strane francuskih vlasti i da je u iščekivanju odluke”, kazao je Arifi za radio Slobodnu Evropu.

Francuske vlasti obavestile su kosovske institucije o hapšenju Haradinaja, piše list “Insajderi”.

Bazel se nalazi na tromeđi Švajcarske sa Nemackom i Francuskom, pa se gradska zona prostire kroz tri države.

Ramuš Haradinaj je u junu 2015. godine uhapšen u Sloveniji, takođe po interpolovoj poternici Srbije.

Srbija tereti Haradinaja zbog ubistava i teških zločina na Kosovu tokom 1998, 1999. godine.

Ramuš Haradinaj je bivši vođa OVK i bivši kosovski premijer.

Haški sud je oslobodio Haradinaja optužbi za ratni zločin 2012. godine. Tada su Haradinaj i njegovi bivši pomoćnici Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj pušteni na slobodu.

Tribunal je izrekao oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice, od kojih je glavna da je bilo udruženog zločinačkog poduhvata.

Optužnica za Haradinaja ticala se zločina koji su počinjeni od 1. marta do 30. septembra 1998. u vreme kad je on bio komandant takozvane operativne zone Dukađin (Metohija).

To je bio drugi put da je Haradinaj oslobođen optužbi.

Prethodno, po okončanju prvog suđenja, po optužnici za zločine na širem području zapadnog Kosova, Haradinaj i Baljaj su oslobođeni optužbi i pušteni na slobodu, dok je Brahimaj bio osuđen na šest godina zatvora.

Ramuš Haradinaj je u junu 2015. godine uhapšen u Sloveniji, takođe po interpolovoj poternici Srbije. Posle dva dana vraćen mu je pasoš i dozvoljeno mu je da napusti Sloveniju.

Haradinaj se u novembru 2012. vratio u Prištinu, pošto ga je sud po drugi put oslobodio svih tačaka optužnice za zločine počinjene u logoru OVK u Jablanici.

Vlasti u Beogradu podigle su protiv Haradinaja 108 krivičnih prijava zbog sumnje da je izvršio krivična dela terorizma, udruživanja radi neprijateljske delatnosti i ubijanja civila.

TPKNEWS/Agencije

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker