SPREMITE SE GRADIŠTANCI: Za svaki krevet u domaćoj radinosti od 1. jula porez će biti oko 3.500 dinara

Na svaki krevet u domaćoj radinosti koja obuhvata i krevete u konceptu “stan na dan” u turističkim destinacijama prve kategorije, od 1. jula godišnje će se plaćati do 3.500 dinara poreza, izjavio je za Tanjug državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević.

Foto: Privatna arhiva

On kaže da će primenom Zakona o porezu na dohodak građana od 1. jula fizička lica pružaoci ugostiteljskih usluga smeštaja u domaćoj radinosti što obuhvata privatni smeštaj i stan na dan biti “oporezivani na mnogo povoljniji način nego što je to bilo do sada”.

“Porez će iznositi pet odsto od prosečne bruto zarade ostvarene u prethodnoj godini pomnožen sa brojem ležaja i sa kategorijom turističkog mesta, pa će za turistička mesta prve kategorije, iznos biti između 3,4 hiljade dinara i 3,5 hiljada dinara po jednom krevetu godišnje”, rekao je Knežević i dodao da se ovaj porez odnosi samo na fizička lica koja su vlasnici soba, apartmana, stanova i kuća koje izdaju.

Knežević kaže da je ova promena deo sistemske reforme čiji je cilj da se podstakne preduzetništvo u turizmu, sa namerom da svi rade što bolje i efikasnije i “apeluje na sve one koji to nisu uradili do sada da u skladu sa zakonom registruju svoje smeštajne kapacitete i podnesu poreske prijave”.

Paralelno ministarstvo radi na stvaranju centralnog informacionog sistema koji će se zvati E-turista gde će pružaoci usluga moći sami da prijavljuju goste i da ih evidentiraju, a Knežević “očekuje da će taj sistem do kraja sledeće godine biti u punoj funkciji”.

“Od 1. jula dok taj sistem ne bude kreiran, fizička lica – pružaoci usluga neće morati da rade preko posrednika, moći će sami da rade, da vode knjigu gostiju i prijavljuju goste”, kaže on i dodaje da će ih to maksimalno rasteretiti te vrste rashoda.

Na interesovanje koliko je fizičkih lica na koje će se ovaj porez odnositi, odnosno kreveta koji će biti oporezovani, Knežević kaže da podatke imaju lokalne samouprave jer one vrše kategorizaciju.

Knežević kaže i da je ovo prilika da oni koji do sada nisu pod povoljnim uslovima registruju svoje kapacitete i počnu da rade i poručuje da “ako to budu izbegavali postoje sankcije, povećane kazne i turistička inspekcija”.

Sa novim sistemom Ministarstvo će imati, objašnjava on, jedinstvenu statistiku iz koje će se videti koliko je zaista gostiju, ko su ti gosti, koliko se prosečno zadržavaju, na koji način troše vreme na destinaciji.

“To je suštinska reforma koja će zahtevati intenzivan rad u narednih godinu ili godinu i po dana”, zaključuje Knežević.

(Tpknews.com/Tanjug)

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close