SEZONA ŽESTOKOG DRANJA: Cena goriva od petka raste zbog sezone godišnjih odmora!

Ušli smo u sezonu godišnjih odmora kada je potrošnja goriva najveća! U poređenju sa cenama u regionu dizel je skuplji samo u Albaniji i Grčkoj, a gas za automobile u Grčkoj i Mađarskoj. Po ceni benzina i dalje smo u sredini lestvice.

U naftnim kompanijama kažu da su s obzirom na troškove cene realne.

– Najveći trošak u svemu je, naravno, nabavka nafte, pošto je Srbija izuzetno zavisno uvozna. Negde 80 odsto derivata koji se potroše u Srbiji ili je dobijeno preradom uvozne nafte ili su direktno uvezeni derivati. Dakle, ne možemo se izolovati od uticaja svetskog tržišta. Sve ove promene nisu tako drastične. Ne možemo sigurno očekivati neke velike promene na srpskom tržištu – objašnjava Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

A neizvesnost na svetskom naftnom tržištu podgreva iščekivanje novih poteza OPEK i Rusije o smanjenju proizvodnje nafte. Njihov šestomesečni sporzum o manjoj proizvodnji za 1,2 miliona barela dnevno važi do kraja juna. Rusija se još ne izjašnjava dok se u OPEK-u nadaju produženju tog dogovora.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak smatra da danas ne možemo govoriti čak ni o sutrašnjim cenama.

– Osnovni faktori koji određuju cenu nafte, a to je ravnoteža između ponude i potražnje, na poslednjoj je poziciji u odnosu na faktor kojem doprinose vesti o sankcijama i trgovinskim ratovima. To je nešto nepredvidivo – naveo je Novak.

Svetsko naftno tržište dodatno je već pod velikim uticajem pada proizvodnje u Iranu i Venecueli zbog američkih sakcija i kriza u Libiji i Nigeriji.

(Tpknews.com/RTS)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker