ZBOG VUČIĆA I SNS-a, BOG POBESNEO NA SRBE: Grad napravio pustoš, srušene kuće, uništeni usevi, pobijena stoka, mrtve ptice! (FOTO)

Oluja je besnela po celoj zemlji, ali su ledenice najveću štetu nanele domaćinstvima u Sjenici, na Pešteru, u Raški, Arilju, Kruševcu, Aleksandrovcu i Trsteniku.

Olujni vetar, grmljavina, obilni pljuskovi i grad harali su prethodna dva dana celom Srbijom, ljudi su ostali bez krovova na domovima, a veliku štetu naročito su pretrpeli usevi i voćnjaci u Sjenici, na Pešteru, u Raški, Arilju, Kruševcu, Aleksandrovcu i Trsteniku. Nastradale su čak i krave, ovce, mačke, jarebice i fazani!

Juče je na snazi bio crveni meteoalarm za područje istočne Srbije, u Borskom okrugu, gde se prognoziralo i do 60 litara kiše po kvadratu za 24 sata. Uprkos dejstvu protivgradnih stanica, grad veličine oraha, pa čak i teniskih loptica, u utorak je sravnio sa zemljom pojedine vinograde i malinjake, uništio višnje, jagode i bašte u okolini Aleksandrovca, a oštećeni su i mnogi crepovi i automobili u centralnoj i zapadnoj Srbiji.

U sjeničkom selu Boguti lakše je povređen stariji čovek, koji je kući došao okrvavljene glave, dok su komadi grada ubili jednu mačku, a povređeno je i više grla ovaca i krava. Vojo Trmčić, zamenik predsednika opštine Sjenica, rekao je da je, prema prvim procenama, veliku štetu pretrpelo oko 80 domaćinstava na teritoriji opštine, od čega je u pedesetak domaćinstava u selima Boguti i Bagačice šteta totalna. U Mravinpolju, koje zovu žitnicom Peštera, stradali su i ozimi usevi, dodao je Trmčić, koji apeluje za pomoć države u crepu i limu za pokrivanje oštećenih krovova.

Žestoko nevreme sručilo se u noći između utorka i srede i na ariljski kraj. Seoske puteve tu je raznela bujica, malinjaci su manje stradali, a veliku štetu pretrpeli su voćnjaci, posebno jabuke.

– U centru Arilja tokom noći padao je grad veličine oraha, u jednom trenutku ulice su bile potpuno bele, kao da je pao sneg – rekao je predsednik opštine Arilje Miloš Nedeljković.

RHMZ UPOZORENJE: BUJAJU REKE

Danas se na severu i zapadu Srbije očekuje malo i umereno oblačno i suvo s temperaturom do 21 stepen, a kišivoto uglavnom na istoku i jugu zemlje. Do večeri prestanak padavina i postepeno razvedravanje do nedelje, kada se opet čeka kiša s pljuskovima i grmljavinom, kao i temperature oko i malo ispod proseka. Takođe, kako upozorava RHMZ, danas se očekuju nagli porasti vodostaja na bujičnim vodotocima slivova Mlave, Peka, Belog i Crnog Timoka, Crnice, Resave, Zapadne i Južne Morave.

GROM UBIO TRI KRAVE

U domaćinstvu Gordana Popovića u selu Grubetići, na planini Rogozni iznad Novog Pazara, grom je u utorak ubio tri krave. Šteta je veća od 4.000 evra.

ISPALJENO 750 RAKETA

U nevremenu tokom utorka ispaljeno je blizu 750 protivgradnih raketa na području Kragujevca, Kruševca, Niša, Sjenice i Crnog vrha, izjavio je direktor RHMZ Jugoslav Nikolić. Prema njegovim rečima, to je otprilike rekordan broj za ovo doba godine i time je sprečena šteta većih razmera. On je dodao da Srbija ima dovoljno raketa i da je svih 30 radarskih centara spremno da deluje protiv grada.

(Tpknews.com/Kurir)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker