DRAGAN ŠUTANOVAC: Saša Janković je oličenje vrednosti koje DS zastupa

Jedan od gostiju na proslavi seoske slave Sveti Trifun u Kličevcu bio je i predsednik Demokratske stranke, Dragan Šutanovac, koji je rado pristao da za “Danas” odgovori na nekoliko pitanja o predsedničkim izborima, aktuelnom stanju u našem društvu, Evropskoj uniji, porastu kriminaliteta…

Fotosi: Dragan Šutanovac, predsednik DS-a na proslavi seoske slave Sveti Trifun u Kličevcu

Šta očekujete na predstojećim predsedničkim izborima?

– Očekujem da u drugom krugu budu Saša Janković i Aleksandar Vučić. Ubeđen sam da će Srbija glasati za promene, jer se veoma teško živi. Promene su neophodne svuda, ne samo u Beogradu, već i u Požarevcu, Kličevcu, potrebne su svim ljudima koji se sećaju da se pre samo pet godina živelo bolje, da standard nije bio ovako nizak, bie su veće plate i penzije, nisu bili ovoliki porezi, niti akcize na struju.

DS je podržala Sašu Jankovića za predsedničkog kandidata, a ne bivšeg ministra spoljnjih poslova i nekadašnjeg člana DS-a, Vuka Jeremića. Zašto.

– Demokratska stranka vodila se onima zbog kojih postoji već 27 godina i rukovodila se  onim vrednostima na kojima je i nastala. Saša Janković je oličenje tih vrednosti i siguran sam da će pobediti. Kao zaštitnik građana maksimalno je radio u korist građana, a kao predsednik radiće na zaštiti države.

Smatra se da će kandidatura Jeremića doprineti manjem broju glasova za Sašu Jankovića.

– Ne razmišljamo o rezultatima Jeremića, jedini naš protivkandidat je Aleksandar Vučić, drugi nam nisu meta, niti tema. Verujem da će za Jankovića glasati svi oni koji nisu zadovoljni trenutnim stanjem u zemlji, a to je većina građana.

Hoće li mediji ravnopravno predstavljati kandidate opozicije?

– Toga nema u medijima već pet godina, jer vladaju cenzura i autocenzura. To se sad naročito vidi kad je bivša supruga Siniše Malog, gradonačelnika Beograda, saopštila kako joj je on rekao da je učestvovao u rušenju u Savamali, a to uopšte nisu preneli takozvani veliki mediji. Jasno je da u Srbiji vlada vanredno stanje kad su mediji u pitanju.

Da li prognozirate krađu glasova?

– Porazno je da se u drugoj deceniji 21. veka razmišlja da je moguće prekrajanje glasova. DS će učiniti sve da do toga ne dođe i sprečićemo svaki takav pokušaj, jer ćemo obezbediti veliki broj kontrolora na svakom biračkom mestu.

Šta zamerate aktuelnoj vlasi i da li mislite da je EU blaga prema njoj?

– EU zaista ima neki blagonaklon stav prema njoj, ali nedavni izveštaj Dejvida Mekalistera u Evropskom parlamentu pokazao je da su oni svesni svih mana ove vlasti. Evropska unija je jedini pravi put u bolji život i DS je u potpunosti posvećena tom putu. A o tome šta zameram sadašnjoj vlasti, spisak je zaista dug. Svakodnevno urušavaju državu i svaki segment društva. Uništavaju stadard građana, pa ni oni koji imaju posao ne mogu da prežive od prvog do prvog.

Da li mislite da će biti raspisani i parlamentarni izbori?

– Lično mislim da sve zavisi od dogovora unutar SNS, odnosno dogovora na relaciji Vučić-Nikolić. Ja ih priželjkujem, jer je DS spremna za njih, ali mislim da ih neće biti.

Kako komentarišete dolazak Karića i njegov politički angažman?

– Ne bih na bilo koji način komentarisao Bogoljuba Karića, jer je on nevažan.

Mislite li da je došlo do zastoja u pregovorima o pridruživanju EU?

– Od momenta kad je potpisan Briselski sporazum, ide se milimetarskim koracima i to je zaista veliki problem. Ova vlada je na početku, 2012. i 2013. godine, u jednom delu pokazala da razume da treba da se sprovede potpisano, ali se kasnije videlo da ne želi to da implementira, a isto to radi i Priština.

Kako komentarišete preskupi javni sektor?

– Mora da se sprovede reforma javnog sektora, jer je još gore stanje nego ranije. Ono što DS nije učinila, mora sada da se uradi. Više desetina hiljada botova je zapošljeno u javnim preduzećima po ugovoru o privremeno-povremenim poslovima i to od aprila mora da se menja.

Kako Vam izgleda stanje u Srbiji što se tiče bezbednosti, sve su češći obračuni kriminalnih grupa, a aktuelna vlast za to krivi i DOS i DS?

– Više je nego jasno da ovaj režim, uz veštu manipulaciju u medijima koje drži pod punom kontrolom, prebacuju sve na neki drugi teren. Vučić je pet godina na vlasti, a Beograd je najbezbedniji grad za život u Evropi, posle Kijeva. Umesto da se bavi bezbednošću građana, onim pretnjama koje su više nego očigledne, a to su migracije, organizovani kriminal, naša Vlada bavi se impotentnim patriotizmom tako što promoviše avione, helikoptere, kamione, PVO sisteme. Sve vreme rade na svom marketingu, umesto da se bave poboljšanjem kvaliteta života građana.

Podrška selu

– Ovo je drugi put da sam gost na seoskoj slavi u Kličevcu i drago mi je da sam ponovo ovde. Njegovi meštani velike su demokrate i moji lični prijatelji. Srpska sela treba d aimaju veliku podršku i ovo je jedan od načina da DS pokaže da ceni i podržava naše poljoprivrednike – rekao je Šutanovac.

Momčilo Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker