Kako izgleda život meštana Dobre i Brnjice kada do 200 puta godišnje ostanu u mraku

Meštani Dobre, Brnjice i okolnih vikend naselja kod Golupca ostaju bez struje, kako tvrde i do 200 puta godišnje. Samo u toku maja i juna živeli su bez električne energije 60 sati. Zimi je još teže.

Selo Dobra

Kad nema struja automatski nema ni voda, nema mobilna telefonija a nema ni fiksna, jednostavno nema ništa. Ostaju potpuno odsečeni od sveta.

Veliki broj porodica u ovom kraju živi od ribolova, pa im je ugrožen i opstanak, a neretko crkavaju i kućni uređaji.

U EPS-u tvrde da je broj prekida znatno smanjen. Ugrađena je oprema za brže otkrivanje kvarova. Isečeno je rastinje na 12,5 kilometara trase dalekovoda dugog 39 kilometara, ali šuma je to odavno nadoknadila.

Da bi se došlo do dalekovoda koji treba da se sanira, treba da se prođe kroz nepristupačan teren Nacionalnog parka “Đerdap”.

Ali Meštani odavno nemaju razumevanja ni za kakve izgovore.

Opština Golubac pokušava da pomogne svojim građanima, ali bezuspešno.

“Idejno rešenje bilo je da se izgradi podzemni kabal za električnu energiju kako bi na taj način prevazišli nestajanje struje, međutim, nije došlo do razumevanja suprotnih strana”, navodi Marko stojaković, zamenik predsednika opštine Golubac.

Iz EPS-a poručuju da je jedino trajno rešenje rezervno napajanje sa trafo stanice Lepenski Vir, čija je izgradanja tek u planu. A da bi se povezala Dobra, treba izgraditi i 20 kilometara dalekovoda.

(Tpknews.com/RTS)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker