Trka mira prošla kroz Veliko Gradište (FOTO)

Sa Srebrnog jezera, stazom pored Dunava do gradskog parka i kroz centar grada, do Trga Mladena Miloradovića, prošla je u petak, 18. maja, po prvi put, najduža štafetna trka na svetu Trka mira – Peace Run 2018.

Foto: TOVG

Naši najmlađi sugrađani, deca iz Predškolske ustanove “Majski cvet”, kao i atletski klub VGSK predvodili su trku do trga Mladena Miloradovića.

Foto: SOVG

Uz prigodan kulturmo-umetnički program prisutnima se obratio predsednik opštine Dragan Milić, direktor Trke mira za Evropu Devašišu Torpi i direktor Trke mira za Srbiju Predrag Knežević.

Foto: TOVG

Najemotivniji deo dočeka bila je interakcija učesnika Trke mira sa decom uz pesmu “Svetska harmonija”.

Foto: TOVG

Trka mira u sebi nosi duboku poruku da svako mora da pronađe mir u sopstvenom srcu i da ga širi među ljudima i narodima.

Foto: TOVG

Svetsku Trku mira „Peace Run“ je 1987. godine pokrenuo indijski sportista, filozof i sanjar o miru Šri Činmoj i od tada se održava svake druge godine na globalnom nivou.

Foto: TOVG

Ovogodišnja Trka mira u Srbiji se održala od 15. do 19. Maja. Posle toga trkači prelaze u Rumuniju kroz koju će nastaviti svoj put. U svakoj opštini kroz koju međunarodni tim prolazi priređen je prigodan doček i program.

Foto: TOVG

Trka mira je sportska manifestacija posvećena miru, skladu i prijateljstvu među ljudima i narodima sveta bez obzira na njihovu nacionalnu, rasnu, versku ili političku pripadnost. Njena trasa prolazi kroz većinu zemalja na svih šest kontinenata.

Foto: TOVG

Trka mira je do sada prošla kroz više od 150 zemalja sveta, a njena trasa je nekoliko puta duža od obima zemaljske kugle.

Foto: TOVG

Duž trase, u svim mestima kroz koja prolazi, pridružuju se građani, deca i lokalni sportisti. Na taj način upaljena baklja koju trkači nose, a koja simbolizuje ljudske težnje za mirnijim i srećnijim svetom, prelazeći iz ruke u ruku, povezuje ljude sa željom da jednoga dana u svetu vladaju mir, ljubav, sklad i jedinstvo.

Foto: TOVG

Na međunarodnoj sceni, spisak onih koji podržavaju Trku mira se svakodnevno uvećava, a među njima su i mnogi predsednici država, poglavari i predstavnici verskih zajednica i vlada u svetu, kao i mnogi sportisti.

(TOVG)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker