PRESVLAČENJE MOŠTIJU SVETOG ZOSIMA: I ove godine vernici pohrlili u manastir Tumane (VIDEO)

Reke vernika iz svih srpskih krajeva slile su se na dan praznika Svetog Zosima Tumanskog, 20. maja u manastir Tumane, kod Golupca.

Vernici koji su pristigli u autobusima i autima iz svih krajeva Srbije, skoro su i po sat vremena pešačili od najbližeg slobodnog mesta za parkiranje do manastirske crkve, kako bi prisustvovali presvlačenju moštiju Svetog Zosima Tumanskog.

Među svim tim vernicima bile su i majke sa tek rođenim bebama, brojni sveštenici i monasi, ali i mnogi bolesni koji su pohrlili manastiru u nadi da će im molitve svetom Zosimu doneti isceljenje, ili barem olakšati bol.

Ono što su retki koji su uspeli da uđu u mali hram mogli da vide je presvlačenje moštiju Svetog Zosima Tumanskog, a svi su oduševljeno pozdravili i uz crkvene pesme učestvovali u litiji koja je svetiteljeve mošti prenela do isposnice udaljene nekih kilometar od manastira u planini.

Obeležavanje ovog velikog praznika je počelo svečanim bdenjem, na kome je izvršena ceremonija monašenja, pa će od sada deo bratstva u manastiru Tumane ubuduće biti i monah Gavrilo.

Episkop požarevačko – braničevski Ignatije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje brojnog sveštenstva, monaštva i okupljenih vernika. Nakon liturgije, u prisustvu više od deset hiljada ljudi, usledilo je svečani čin presvlačenja moštiju Svetog Zosima.

Mošti su uz molitvenu pratnju i litiju, prenete u svetu isposnicu, gde je u podne odslužen akatist.

Manastirski letopis beleži mnoge slučajeve čudesnih isceljenja, a monaštvo poručuje da se svetitelj javlja onima koji ga usrdno mole, darujući mir, blagoslov i utehu.

M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker