“KO JE KO”: Sretko Kalinić objavio knjigu o zemunskom klanu

Sretko Kalinić (47), jedan od najbolje čuvanih zatvorenika u Sedmom paviljonu požarevačke „Zabele“, gde izdržava kaznu od 40 godina robije zbog zločina zemunskog klana i pomaganja posle ubistva premijera Zorana Đinđića, nakon 12 godina provedenih u samici, napisao je knjigu „Zemunski klan – ko je ko“.

On je odlučio da potpuno ogoli zemunski klan i da prvi put javnosti otkrije ko su ljudi najmoćnije mafijaške organizacije na Balkanu, koja je bila pod pokroviteljstvom tadašnje vlasti. Glavni egzekutor zemunskog klana tvrdi da 80 odsto ekipe, koja je bila pod komandom Dušana Spasojevića, čine cinkaroši koji su zaslužni za raspad ovog klana. Na koricama knjige je čuvena poternica MUP-a, koje je raspisana za članovima zemunskog klana 12. marta 2003. godine posle ubistva premijera Đinđića, a kalinić je iznad fotografija članova klana svojom rukom ispisao ko su izdajnici.

Kalinić opisuje ubistva braće Šljukić, Zorana Uskokovića Skoleta, Todora Gardaševića, Jovana Guzijana Cunera i otkriva da je odbio da likvidira najpoznatijeg Srbina, iako mu je za njegovu smrt bila ponuđena cifra koja se navodno ne odbija. Najpoznatiji stanovnik „Zabele“ navodi da je Dušan Spasojević političarima tadašnjeg režima u milionima evra plaćao svoje bahaćenje i dozvolu za trgovinu drogom. U bastion zemunskog klana u Šilerovoj 38-40 u Zemunu, kako navodi, sa novosadskih ulica se nedeljno od ulične prodaje heroina slivalo oko 50.000 evra, dok je sa beogradskih ulica nedeljna zarada iznosila čak 200.000 evra. Dušan Spasojević Duća je i šakom i kapom delio zlato vredno tadašnjih pet miliona nemačkih maraka, koje je otkupio za svega 150.000 maraka od klinaca koji su preko uradili neku zlataru. Nakit i satove je poklanjao prijateljima, političarima, među kojima je, kako tvrdi Kalinić, bio i Zoran Đinđić, kao i damama uticajnih funkcionera.

Kalinić otkriva da je u Šilerovu najčešće išao Čedomir Jovanović.

– Došao je oktobar 2000. godine i Dušan se uveliko pripremao da sjebe Miloševića, uz Čedu i Đinđića. Čeda je stalno dolazio u Šilerovu na dozu koksa i da malo pojača kućni budžet. Teško je proceniti ko je alaviji – Čedina njuška ili džep. Mada mislim da je za nijansu ipak njuška bila željnija koksa i ostalih opijata. Jebiga, bio je pod velikim stresom, pa je morao frizirati glavu, a posle toga se opuštao tako što se kadio na foliju. To je takozvani gore-dole tretman. Danas se na Čedomiru vide nuspojave toga, jer napada ljude na ulici i neodaziva se na sudske pozive. Živi i dalje u prošlim vremenima, misli da je nedodirljiv i bogomdan. Klima glavom kao i ranije, mada sad malo više – piše Kalinić u knjizi u kojoj ima puno humora i dogodovština „zemunaca“.

Kalinić je napisao dva otvorena pisma damama koje su od ranije poznate srpskoj javnosti. Jedno je namenjeno Ćićolini Čabraji, njegovoj prijateljici i supruzi nekadašnjeg člana zemunskog klana Miloša Simovića, zvanog Derpe Glavati, koji je 8. juna 2010. godine pokušao da ga ubije na jezeru Rakitje u Zagrebu. Drugo je napisao Ani Simić, ženi ubijenog Cvetka Simića, koja je u Specijalnom sudu u Beogradu, kako tvrdi, posle pritisaka i pretnji nekadašnjih prijatelja njenog muža lažno svedočila da su njih dvoje bili u ljubavnoj vezi i optužila ga za brutalnu likvidaciju svog supruga, čiji su trup i noge nađeni u zagrebačkom jezeru Jarun.

Knjige mogu da se poruče slanjem poruke na broj telefona 061 231 65 70, biće poslate brzom poštom, plaćanje je pouzećem.

(Tpknews.com)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker