TRSTU PRETI DA OSTANE BEZ STRUJE I VODE: Veliki požari na granici Italije i Slovenije (VIDEO)

Više od 1.000 vatrogasaca gasi požar koji je u sredu iz Italije stigao u slovenački deo kraškog kraja.

Trst/Foto: Screenshot/Facebook

Požar se sa italijanske strane, gde bukti već nekoliko dana, proširio na Sloveniju uprkos pokušajima gašenja iz vazduha, u čemu su učestvovala tri slovenačka i dva italijanska helikoptera.

Ni požari kod Trsta se ne smiruju, grad je praktično ostao izolovan od ostatka pokrajine Furlanija-Julijska krajina, a prema poslednjim informacijama Trst bi mogao da ostane bez struje i vode. Požar koji je zahvatio italijanski deo Krasa širi se i na područje Džamijana, gde je evakuisano više od 200 ljudi.

U Sloveniji su ugrožena naselja Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu i Nova Vas, gde se stanovništvo evakuiše, saopštio je regionalni štab civilne zaštite Primorske pokrajine. Situacija je najteža u opštini Doberdob, koja se nalazi tik uz slovenačko-italijansku granicu, prenose lokalni mediji. Sirene su se oglasile i u Šempetri kod Nove Gorice.

Meštani ugroženih kraških sela pronašli su privremeni smeštaj u Opatjem Selu. Oko 20 ljudi je evakuisano i pružena im je psihosocijalna pomoć i hrana. Kako je za 24ur ispričalo nekoliko evakuisanih građana, sve je bilo obavijeno gustim dimom, a na selo je padao i vreo pepeo.

“Jednostavno nismo mogli da dišemo, rekli su. Vatra se brzo širi kraškim terenom, jer vetar duva sa mora prema unutrašnjosti, pa se vatra brzo širi iz Italije u Sloveniju.”

Kako prenosi portal 24ur, na slovenačkoj strani je navodno izgorelo više kuća, ali za to još nema zvanične potvrde.

Neki od vatrogasaca su zadobili opekotine prilikom gašenja požara, a neki zbog gustog dima imaju respiratorne probleme. Imaju i logističke probleme sa vodom jer im se pokvario sistem hidrantske mreže, pa vodu dovoze cisternama i pune bazene iz kojih se voda prikuplja helikopterima. Izgoreo je i veliki bazen iz kojeg su helikopteri sakupljali vodu.

Vatra preti i Mireni, koja se nalazi tik uz granicu sa Italijom. Prema rečima Srečka Šestana, vode trenutno ne nedostaje.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker