GDE GOD DA SE ZAGREBE NEŠTO JE SUMNJIVO: Na pomolu nova afera u Ministarstvu za energetiku

Agencija za sprečavanje korupcije obavestila je ministarstvo na čijem je čelu Mihajlovićeva da je pokrenula postupak provere ispunjenosti uslova za pokretanje procesa zbog povrede Zakona o sprečavanju korupcije.

Zoran Ilić, Zorana Mihajlović i Jovanka Atanacković/Foto: Tanjug

Prema dostupnim informacijama, od državne sekretarke ministarstva Jovanke Atanacković traženo je da se izjasni, odnosno dostavi podatke o tome da li je pomoćnik ministra Zoran Ilić njen vanbračni partner. Kako se navodi, ukoliko jeste, treba da odgovori i da li, kao državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, odlučuje o njegovom radno-pravnom statusu.

– Napominjemo da je o sprečavanju korupcije, odredbom član 104, stav 1, tačka 1, propisana prekršajna odgovornost odgovornog lica u organu javne vlasti za nedostavljanje svih dokumenata i informacija koji su agenciji potrebni za obavljanje poslova iz njene nadležnosti u propisanom roku – stoji još u dopisu Agencije za sprečavanje korupcije.

Zorana Mihajlović je, inače, po formiranju aktuelne vlade, u Ministarstvo rudarstva i energetike povela niz svojih saradnika iz resora građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji je prethodno vodila. Među njima su bili i Jovanka Atanacković, odnosno Zoran Ilić. Među onima koje je prebacila u novo ministarstvo su i Zoran Poledica, njena nekadašnja desna ruka u starom ministarstvu, kojem se sudi zbog malverzacija, a u međuvremenu je i napustio Ministarstvo za energetiku.

Kako ocenjuje Predrag Jeremić, urednik portala Embargo, činjenica je da je ministarka Zorana Mihajlović dosta ljudi iz prethodnog ministarstva povela u ovo koje sada vodi.

 Nevoljno je prihvatila Ministarstvo energetike jer se vratila na neke stare pozicije, davno zaboravljene. Pokazala je prilično nezadovoljstvo što nije uspela da sačuva Ministarstvo građevine i saobraćaja, gde su glavni investicioni poduhvati i glavne budžetske i investicione pare. Ona je otvoreno pokazivala nezadovoljstvo što je dobila samo mali deo kolača, mada, ruku na srce, bilo je pitanje da li će uopšte dobiti neko ministarstvo zbog raznih događaja i afera koje su vezane za njene ljude, pogotovo za aktuelnu aferu vezanu za Poledicu. Žal i nedostatak toga što nije dobila glavna budžetska sredstva u svom ministarstvu pretočila je u pokušaj da prevede svoje ljude i staru ekipu, što pokazuje da želi da nastavi staru praksu – kaže Jeremić.

Naš sagovornik navodi i da istražni organi treba da povedu istragu o raznim stvarima vezanim za Zoranu:

– Pogledajte sve ovo oko EPS. Jedno tako važno preduzeće traži njenu smenu, ona za sada o tome mudro ćuti, ali moraće Vlada, čija je ona potpredsednica, da se izjasni. Mnogo se stvari godinama plete oko lika i dela Zorane Mihajlović, međutim, mnogo toga ostaje nedorečeno – smatra Jeremić.

ODGOVOR MINISTARKE – NJIH DVOJE NISU U VEZI

Ministarka energetike Zorana Mihajlović potvrdila je da je upoznata sa dopisom Agencije za sprečavanje korupcije.

– Znam za dopis agencije i mogu reći da je sraman. Budući da sam videla odgovor državne sekretarke, mogu reći da Jovanka Atanacković i Zoran Ilić nisu vanbračni partneri. Dakle, nije tačno to što pitate i to što je direktor agencije poslao. Dodatno, direktor agencije je prekoračio sve granice svoje nadležnosti – navela je ministarka i nastavila:

– Posle Zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji smo usvojili, žalosno je da direktor agencije postavlja ovo, a novine, kao novine, pišu. I drugo, da li znate da je pomoćnik Ilić oženjen i da ovo zaista nije korektno. Koliko sam informisana, državna sekretarka je uputila zvaničan odgovor Agenciji za sprečavanje korupcije. Verujem da ćete do njega lako doći, kao što ste došli do njihovog dopisa – zaključila je ministarka.

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker