NE ODLAŽITE KIŠOBRANE! Srbiju uskoro očekuje pad za 15 stepeni sa novim jakim grmljavinskim olujama!

Srbiju je zahvatio prvi ovogodišnji toplotni talas i on će potrajati nekoliko dana, nakon čega će uslediti promena vremena i pogoršanje.

Nad Srbijom narednih dana biće dominantan anticiklon u prizemlju, koji će centar imati iznad Apeninskog poluostrva, pa se očekuje stabilno i sunčano vreme. Istovremeno, sa jugozapada se preko Mediterana i našeg područja prostire termički visinski greben, a u sklopu njega stizaće i vrlo topla vazdušna masa sa Mediterana, poreklom sa severa Afrike.

Dakle, narednih dana u Srbiji će biti sunčano i veoma toplo.

Maksimalna temperatura biće od srede od 30 do 34 stepena. Najvreliji dani biće četvrtak i petak. Maksimalna temperatura biće od 32 do 36 stepeni, a u petak se u delovima Srbije očekuje i do 37 stepeni.

Narednih dana zbog vedrog vremena, u periodu od 10 do 16 časova očekuju se veoma visoke vrednosti UV zračenja sa vrednostima i do 9 pa se bez adekvatne zaštite ne treba izlagati duže od 10 do 15 minuta. U periodu od 9 do 17 časova preporučuje se i izbegavanje boravka na suncu i zbog opasnosti od toplotnog udara.

U petak se očekuje i destabilizacija atmosfere. Očekuje se narušavanje termičkog grebena i pad vazdušnog pritiska, uz spuštanje visinske doline sa severa.

Krajem dana u severozapadnim, a tokom večeri i noći i u centralnim predelima Srbije očekuje se jače naoblačenje sa pljuskovima i grmljavinom. Jugoistočni vetar biće u skretanju na jak severozapadni.

Inače, ovu promenu vremena doneće prodor hladnog fronta sa severozapada, pri čemu će biti idealnih uslova za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. Ponegde se očekuju i veoma jake grmljavinske oluje, jer će osetno svežija vazdušna masa stići iznad pregrejanog tla, tako da će atmosfera i više nego burno odreagovati i to prvo naročito nad Vojvodinom.

Za vikend se očekuje osetno svežije sa kišom i obilnim pljuskovima sa grmljavinom, a očekuju se i grmljavinske nepogode sa gradom i obilnim pljuskovima.

Na pojedinim lokacijama u veoma kratkom vremenskom intervalu očekuju se i veće količine padavine, pri čemu bi palo i preko 30-40 mm kiše po kvadratnom metru.

Očekuje se prodor osetno svežije vazdušne mase sa severa, pa će biti svežije za 10 do 15 stepeni. Maksimalna temperatura biće za vikend od 20 do 27 stepena.

(Tpknews.com/Telegraf)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker