TUŽILAŠTVO REAGOVALO: Policiji naloženo da sve ispita i napravi izveštaj povodom pretnji novinaru Momčilu Veljkoviću

Požarevačko Osnovno tužilaštvo reagovalo povodom pretnji novinaru Momčilu Veljkoviću

Požarevačka policija, saznajemo, izvestila je Osnovno tužilaštvo da je dobila prijavu od novinara Momčila Veljkovića iz Požarevca u kojoj je naveo da mu je član požarevačkog Gradskog veća, Ivan Jović pretio u restoranu Izvor, gde se odvijala proslava manifestacije „lov na Moravskog šakala“ terajuć ga da izbriše fotografije iz aparata, a koje je on napravio snimajući njega i njegovog kolegu iz Veća, Mlađana Nikolića. Ujedno su tužilaštvo izvestili da su novinara saslušali i da je o tome  napravljena službena beleška.

Momčilo Veljković sa Vučićem

U samom tužilaštvu potvrđeno nam je da ih je policija obavestila o pomenutoj prijavi o ugroženoj sigurnosti novinara Veljkovića. Policija nas je u ponedeljak izvestila o prijavi koju je Veljković podneo u kojoj je naveo da mu je zbog upućenih pretnji od strane člana Veća ugrožena siurnost i mi smo naložil policiji da prikupe sve potrebne informacije o tom slučaju, saslušaju svedoke i da odrade druge operativne radnje, kako bi se u potpunosti  rasvetlio događaj i naložili im da o svemu tome sačine izveštaj, i da nam ga pošalju na odlučivanje. Nakon dobijenog izveštaja i urađene analaze istog, tužilaštvo će odlučiti da li postoji elementi krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti, ili ne-rečeno nam je u tužilaštvu.

Požarevačka policija je, kako saznajemo od našeg izvora, nakon dobijenih instrukcija od strane nadležnog tužilaštva krenula sa radom. Odmah su pozvali osumnjičenog Jovića i saslušali ga, gde je on negirao navode u prijavi. – Policija je počela sa operativnim radom tako što prvo saslušala Jovića. U daljem radu saslušaće se i drugi svedoci i preduzeće se još neke operativne radnje. Prvo što se radi biće utvrđivanje u kom su svojstvu i Većnik Jović i novinar Veljković prisustvovali pomenutoj proslavi. Utvrdiće se  da li je Jović bio privatno ili kao zvanični gost ispred grada Požarevca. Takđe se utvrditi da li je novinar Veljković došao na proslavu u svojstvu gosta ili je došao kao novinar sa radnim zadatkom da izveštava sa manifestacije, što podrazumiva i fotografisanje zvaničnika – priča naš izvor o toku same istrage.

Prema zakonu tužilaštvo može da prihvati prijavu ili je odbaci kao neosnovanu. Ako je prihvati kao osnovanu onda podnosi zahtev za pokretanje istrage. Nakon završene istrage odlučuje se da li će se podići optužnica ili optužni predlog. Nakon podizanja optužnice i njenog prihvatanja, zakazuje se glavni pretres i počinje suđenje. Ima i  drugih solucija kao institucija poput opurtinutiteta gde tužilaštvo predlaže osumnjičenom da će odustati od gonjenja, ako ovaj prizna krivicu. Nakon priznanja određuje mu se novčana kazna koju uplaćuje u humanitarne svrhe, a tužilaštvo odbacuje prijavu. Sličnu mogućnost u sličnom slučaju, prošle godine iskoristio je Dejan Grujić Gari iz Drmna, koji je bio okrivljen da je pretio gradonečelniku Banetu Spasoviću. On je, nakon priznanja, uplatio određeni iznos novca i tužilaštvo je odbacilu prijavu protiv njega. Postoji i mogućnost da se sačini i sporazum o priznavanju krivice, gde bi osumnjičeni u zamenu za blažu kaznu, prihvatio predlog tužilaštva i priznao delo za koje se treti, koji bi nadležni sud potrdio.

BEZBEDNOST

Policija je Veljkoviću zagarantovala bezbednost i preduzela neke mere u vezi sa tim. Prvo je naloženo da se u ulici u kojoj živi popravi ulična rasveta, što je i učinjeno, koja nedelju dana nije radila. Ujedno su poslali svoje patrole da obilaze ulicu i kuću u kojoj živi, kao i to da prate gde se kreće, kako bi, eventualno, sprečili napad na njega. Veljkovć je odbio lično obezbeđenje jer smatra da toliko nije ugožen. Jedino je policiji rekao, zbog kojih se uznemirava, da se pretnje prema njemu upućuju sa fejsbuk profila Šćepan mali, Luka Laban, Novak Ivanović…, za koje smatra da stoje ljudi iz Jovićevog okruženja. Policija mu je odgovorila da rade na otkrivanju ko stvarno stoji iza tih profila i poručila da, ako ima i najmanju sumnju da mu je, od strane nekog ili nečega, ugrožena bezbednost, odmah da ih obavesti kako bi reagovali.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker