PARLAMENT USVOJIO NACR ZAKONA: U Austriji od februara obavezno pelcovanje protiv korone!

Austrija će početkom februara uvesti obavezno vakcinisanje protiv korona virusa za odrasle osobe, kao i visoke kazne za one koji to odbiju.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn, punkt za vakcinisanje/Foto: EPA-EFE/Roland Schlager/POOL

Nacrt zakona o uvođenju obavezne vakcinacije u Austriji prošao je, širokom podrškom, odbor za zdravstvo austrijskog parlamenta.

Za usvajanje zakona glasali su poslanici ne samo vladajuće Narodne partije (OVP) i Zelenih, već i Socijaldemokratska partija (SPO), kao i jedan od dva poslanika Neos-a, javlja Tanjug.

Slobodarska partija (FPO) je, kao što je najavila ranije, bila protiv uvođenja obavezne vakcinacije protiv koronavirusa.

Austrijska vlada u nedelju je predstavila nacrt zakona, koji predviđa uvođenje obavezne vakcinacije od februara za sve građane od 18. godine života prijavljene u Austriji.

Do sredine marta biće primenjena prelazna faza bez kažnjavanja, a nakon toga će, svi koji budu uhvaćeni tokom kontrola bez važećeg sertifikata o vakcinaciji, biti kažnjeni novčano sa 600 do 3.600 evra.

Od obaveze vakcinacije izuzete su trudnice, kao i osobe koje iz medicinskih razloga ne mogu da se vakcinišu, te i izlečeni do šest meseci od ozdravljenja od kovid-19.

Nakon što je nacrt zakona prošao odbor za zdravstvo o njemu će se parlament izjasniti u četvrtak.

Za usvajanje obavezne vakcinacije dovoljna je jednostavna većina, ali se vladajuća koalicija OVP-Zeleni potrudila da dobije široku podršku.

I pored unutarpartijske skeptičnosti, SPO će glasati za zakon, kao i jedan deo poslanika Neos-a.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn istakao je da obavezna vakcinacija neće pomoći u borbi protiv omikron soja, ali je cilj da zakon pomogne u borbi protiv budućih sojeva.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker