EU SPUŠTA RAMPU SRBIJI: Srbi od sledeće godine više neće moći ni turistički bez vize u evropsku šengensku zonu

Vlasnici srpskih pasoša za sad mogu da putuju u zemlje šengenske zone bez vize i prethodnog odobrenja, to od 2023. godine više neće moći bez prethodno podnetog onlajn zahteva zahteva kroz Evropski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS).

Očekuje se da primena sistema startuje u novembru sledeće godine, što je objavljeno i na zvaničnoj stranici Evropske unije, umesto kako je prvobitno planirano već u januaru, pa potom odloženo za maj 2023. godine.

Kada ETIAS postane operativan onlajn formular za prijavu podnosiće se na zvaničnoj ETIAS veb stranici ili mobilnoj aplikaciji, koje će biti pokrenute. Prijava za putovanje moraće da se popuni najkasnije 96 sati pre datuma putovanja, a u njoj je potrebno navesti adresu e-pošte, zatim podatke o pasošu, kao i lične podatke.

Poslednji korak je plaćanje takse od sedam evra za prijavu, putem kreditne ili debitne kartice, za sve podnosioce zahteva koji su stariji od 18, a mlađi od 70 godina. Maloletnici i lica starija od 70 godina dobiće ETIAS besplatno.

Procenjeno je da će proces prijave trajati oko deset minuta, a odobrenje bi trebalo da se dobije u roku od nekoliko minuta od trenutka podnošenja prijave. Dobijeno odobrenje važiće tri godine i u tom periodu broj putovanja u zemlje EU nije ograničen. Uz ETIAS, građani Srbije moći će da ostanu u Evropskoj uniji najviše 90 dana u periodu od 180 dana.

Malo je verovatno da će građanima Srbije biti odbijen zahtev za ulazak u Evropsku uniju kada ETIAS bude pokrenut, objavljeno je na stranici schengenvisainfo.com. Prijava za ETIAS mogla bi da bude odbijena ukoliko podnosilac ima kriminalnu prošlost, predstavlja opasnost za društvo ili se nalazi na listi za praćenje putovanja u vezi sa osumnjičenim teroristima. Takođe, razlog za odbijanje može da bude i davanje lažnih informacija tokom prijave, kao i putovanje iz oblasti sa epidemijom/pandemijom, zbog čega podnosilac prijave može predstavljati opasnost po javno zdravlje.

Ideja o uvođenju ETIAS odobrenja datira još od 2016. godine. Sistem bi trebalo da doprinese smanjenju aktuelnih bezbednosnih, zdravstvenih i migratornih rizika, a odnosi se na 63 države koje nisu članice Evropske unije, ali čiji građani mogu da putuju bez viza u šengensku zonu.

ETIAS NEOPHODAN ZA ULAZAK U 30 ZEMALJA

Državljani Srbije će od novembra 2023. godine morati da imaju ETIAS za ulazak u sledećih 30 zemalja: Austriju, Belgiju, Bugarsku, Hrvatsku, Kipar, Češku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Nemačku, Grčku, Mađarsku, Island, Italiju, Letoniju, Lihtenštajn, Litvaniju, Luksemburg, Maltu, Holandiju, Norvešku, Poljsku, Portugal, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju, Španiju, Švedsku i Švajcarsku. Shodno tome, građanima Srbije će biti potreban ETIAS i da bi posetili sledeće evropske mikrodržave sa otvorenim granicama: Monako (preko Francuske), San Marino (preko Italije) i Vatikan (preko Italije).

(Tpknews.com/Mediji)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker