Počinje nova sezona radova na restauraciji Ramske tvrđave

Nova koordinatorka Turske agencije za razvoj – TIKA u Srbiji, Ćala Gultekin Tosbat, posetila je juče Ramsku tvrđavu gde narednih dana počinje nova sezona radova na restauraciji koje finansira ova agencija turske vlade.

Foto: SOVG

Dobrodošlicu joj je poželeo predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, sa zamenikom Slađanom Markovićem i zamenikom predsednika Skupštine, Božidarom Grujićem. Ovom prilikom, predstavnici TIKA-e, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo i opštine sa izvođačima radova obišli su tvrđavu kako bi se upoznali sa dosadašnjim rezultatima iz prethodne sezone, a potom je održan sastanak na kojem su utvrđene smernice za dalje radove.

Foto: SOVG

Kako je potvrdio predsednik Milić, prošlogodišnja sezona je bila veoma uspešna te očekuje da, zbog prethodnog iskustva, ova bude još bolja. On je dodao da restauraciju vidi u tri faze pri čemu bi u prvoj fazi bili završeni radovi na zidovima tvrđave dok bi se u drugoj uredio prostor unutar same tvrđave i njeno okruženje za čije istraživanje se očekuju sredstva Ministarstva kulture. U trećoj fazi, kao pripadajuće objekte, bilo bi potrebno urediti obližnji karavan-saraj i hamam. Dragan Milić je istakao da opština, prema svojim mogućnostima, daje maksimalnu podršku obnovi Ramske tvrđave, rekavši da je njeno renoviranje spajanje dva dobra – obnove i zaštite spomenika kulture gde izuzetan interes ima Turska država kao i Srbija te stvaranje turističke destinacije od izuzetnog značaja čime će, ujedno, biti omogućeno zašošljavanje velikog broja ljudi. Predsednik je iskoristio priliku da zahvali TIKA-i i Turskoj državi i narodu.

Foto: SOVG

Zahvalivši na prijatnom i toplom dočeku, koordinatorka TIKA-e, gospođa Gultekin Tosbat, rekla je da je ovo projekat na kojem nije bilo problema ni pritužbi i od koga će obe strane imati korist. Takođe, ona je izrazila očekivanje da će se ti plodovi ubirati već ove godine i zahvalila svima za svaki uloženi trud na projektu.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker