Saša Torlaković pobednik 23. Glumačkih svečanosti “Milivoje Živanović”

Statuetu Milivoja Živanovića ovogodišnjem laureatu predao je gradonačelnik Požarevca Bane Spasović. Poklon Komercijalne banke i Centra za kulturu Požarevac Saši Torlakoviću uručila gđa Danijela Kostić-Todić.

Foto: Privatna arhiva

Stručni žiri, koji je radio u sastavu: Mira Banjac, Ana Sofrenović i dr Miroslav Miki Radonjić doneo je jednoglasnu odluku da za najboljeg glumca ovogodišnjeg festivala proglasi Sašu Torlakovića, koji je tumačio lik Agatona u “Ožalošćenoj porodici” Narodnog pozorišta iz Beograda. U obrazloženju žirija stoji: “….Saša Torlaković je ubedljivim glumačkim sredstvima otelotvorio i oživeo jedan od najupečatljivijih likova srpske dramske književnosti. Njegov Agaton pleni eruptivnom energijom, neodoljivom scenskom harizmom, odmerenim gestom i mimikom, izrazitom psihološko-mentalitetskom karakterizacijom i diskretnom, ali urnebesno smešnom komičnošću. Odnos sa partnerima, suvereno ovladavanje scenskim prostorom, kao i precizna, inteligentna i nenametljiva igra i kada je, istina retko, u “drugom planu”, samo su neki od najvažnijih razloga za ovakvu odluku stručnog žirija”.

Nakon proglašenja pobednika gđa Mira Banjac je simbolično vratila ključ Grada Požarevca gradonačelniku Banetu Spasoviću koji je, zatim rekao:

– Došlo je vreme da se spusti zavesa na još jedne glumačke svečanosti posvećenih našem Milivoju Živanoviću. Iz dana u dan imali smo prilike da uživamo u glumačkim veličinama, pozorišnoj igri i vrsnim poznavaocima teatra, kako na samoj sceni, tako i u žiriju. Njihovo prisustvo nas oplemenjuje i podseća kako je lepo na sat, dva zaboraviti na svakodnevne brige i pritom se zabaviti i nešto naučiti. Ono što smo mi za ove 23 godine naučili je da je ovaj izraz umetnosti i zabave bezvremen, da će večno trajati i da ga ništa ne može zameniti. Osećaj uzbuđenja kada dođete u pozorište i tamo gledate žive ljude ispred sebe koji tumače neke druge likove jeste onaj osećaj koji je i malog Milivoja Živanovića privukao njegovim čarima. Svima nama u ovoj sali, njegovim sugrađanima ali i njegovim kolegama sigurno je drago što je taj mali dečak gledajući predstavu u Požarevcu poželeo ne samo da bude gledalac već i akter na sceni. Danas mi, čestitajući glumcu festivala, slavimo i ostale njegove kolege koji su defilovali ovom scenom od petka. Kažemo svima jedno veliko hvala koje, uz aplauz, ovim gradom odzvanja još od prve putujuće predstave koja je u njemu prikazana.-

Zatim je gradonačelnik proglasio glumačke svečanosti zatvorenim.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker