DAME NA DVOTOČKAŠIMA: Posle dve godine pauze, drugi moto-skup za devojke u Dobri kod Golupca

Nakon dve godine pauze sve one koje vole motore ponovo očekuje ženski moto-skup u okolini Golupca. Cilj je jasan – da se povežu, osnaže i edukuju žene u motociklizmu.

Foto: Dušan Milenković

Naime, više od 80 devojaka je preuzelo svoju besplatnu kartu za učešće u ovogodišnjem kampu MAD (Motorcycle adventure for dames) Moto-avantura za devojke, koja će biti realizovana od 15. do 17. jula u Adventure hub kampu u mestu Dobra, u blizinu Golupca. Učesnice su svih uzrasta (od 18 do 60 godina), različitih obrazovnih profila i usmerenja, različitih zanimanja i interesovanja, kao i različitih opredeljenja kada je u pitanju izbor tipa i marke motora koje voze.

– Za nama su dve turbulentne godine pa je i MAD bio na čekanju. Dakle, ovo je naša druga avantura i prevazišla je sva naša očekivanja sa preko osamdeset prijava. Ono što me posebno raduje je što među prijavljenim ima baš dosta devojaka sa prve avanture. Učimo u hodu, neke greške od prethodne godine smo ispravili. Imamo ogromnu podršku zajednice i sve nestrpljivo čekamo sredinu jula – ističe idejni tvorac moto-kampa za devojke Tijana Guberinić Žikić.

Ona otkriva i kako se rodila ideja da realizuje jedan ovakav događaj.

– Kao neko sa juga Srbije bila sam oduševljena kako se Beograđanke međusobno druže i pomislila kako bi bilo super da na nivou Srbije imamo neko mesto gde bi devojke koje voze motocikle mogle da se nađu i upoznaju. O događajima tog tipa sam čitala dosta, ali su svi oni bili u Americi. Kada sam 2018. godine prvi put pomislila da organizujem MAD, koji je i realizovan naredne godine, Britanka Hajli Bejl je došla na jednu drugačiju ideju i organizovala je Svetsku žensku moto-štafetu u kojoj je i Srbija uzela učešće. Više od pedeset žena nosilo je 2019. godine štafetu kroz Srbiju, a kasnije iste godine njih tridesetak uz prijateljice iz regiona učestvovalo u našoj prvoj MAD Moto-avanturi za devojke. Bilo je jasno da su devojke voljne da se povežu i nauče nešto novo o motociklizmu, a to je upravo i naš cilj: da povežemo, osnažimo i edukujemo devojke na dva točka – priča Guberinić Žikić.

Dodaje da ne postoji pravilo po kome žene moraju da dođu na motoru ili da voze motocikl, ali su aktivnosti u kampu koncipirane tako da podrazumevaju korišćenje motocikla pa je moguće da bi devojke koje ne voze mogle da dožive avanturu na pogrešan način, odnosno da je ne dožive u potpunosti.

Kako objašnjava Tijana Guberinić Žikić, kamp je namenjen isključivo devojkama, mada nije tajna da imaju veliku podršku muškaraca koji to rade vrlo nesebično i diskretno, ne ugrožavajući pritom sam koncept avanture.

Foto: Dušan Milenković

– Prijave su zatvorene, mi smo neprofitabilno udruženje, a sam događaj je besplatan pa radimo sa vrlo ograničenim budžetom. Upravo zato moramo da zatvorimo prijave ranije, iskalkulišemo sve do detalja i obezbedimo sredstva. Nadamo se da će u narednim godinama biti moguć ulazak i na dan kampa – kaže Guberinić Žikić.

PLAN I PROGRAM

Tokom tri dana i dve noći pod vedrim nebom učesnice kampa očekuju predavanja, koncerti, zajedničke aktivnosti i naravno – fenomenalna zabava.

– MAD je nastao na bazi ankete koju su popunjavale žene koje voze motocikle. Bilo je poprilično jednoglasno da Avantura mora da bude negde pored vode i daleko od javnosti. Što se samih aktivnosti tiče predavanja se odnose na podizanje kampa i boravak u prirodi, za šta je zadužena Katarina Svetozarević, sertifikovani vodič. Tu su nam i Sara Marković koja će svirati gitaru i biti zadužena za zabavu uz vatru, i Marijana Rašić kao iskusni fitnes trener i motorista. Ona će nas razmrdati u subotu ujutru. Naravno, tu su i Madicine band iz Zaječara i predavači iznenađenja a biće priče o održavanju motocikla i bezbednosti motociklista. Naravno, sve to začinjeno sa puno druženja i zabave koja naravno uključuje i vožnju. Iskreno se nadam da će ova priča dopreti do devojaka koje razmišljaju da se oprobaju u motociklizmu i biti njihov vetar u leđa, i da će stići do instruktora u auto-škole koje odbijaju ženske kadidate kada se prijave za A kategoriju i naterati ih da preispitaju svoje skandalozne odluke – poručuje Tijana Guberinić Žikić.

(Tpknews.com/Blic)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker