“FIJAT” ODLAZI IZ SRBIJE: Do srede prekinite štrajk, ili zbogom Srbijo!

Ukoliko u naredna tri dana štrajkači ne prihvate da sednu za pregovarački sto sa poslodavcima, postoji realna šansa da će „Fijat“ početi da pravi strategiju izlaska iz Srbije.

Foto: Petar Mladenovic

Italijani su spremni da svakog trenutka dođu u Srbiju i da pregovori počnu odmah, ali njihov uslov je da štrajk prethodno bude prekinut, a mašine u Kragujevcu pokrenute.

Vladi Srbije očekuje da pregovori počnu najkasnije do srede. Vlada je na strani radnika i 24 sata je na raspolaganju Štrajkačkom odboru i radnicima „Fijata“. U razgovoru sa Štrajkačkim odborom Vlada je garantovala da će insistirati na rešavanju svih njihovih zahteva, među kojima su i povećanje plata i uvođenje godišnjih bonusa, rešavanje pitanja prevoza noćne smene i lakši radni uslovi. Međutim Vlada u ovom momentu ne može na sebe da preuzme i garancije koliko će to povećanje biti.

U Vladi ističu da premijerka Ana Brnabić ne žali ni vremena, ni truda da se do rešenja dođe, a dokaz za to je što je prethodnih dana i do jedan sat posle ponoći vodila teške razgovore sa sindikalcima „Fijata“.

Štrajkački odbor „Fijata“ je smatrao da je sve ovo nedovoljno i jedino na čemu su insistirali je da Vlada garantuje osnovnu platu od 45.000 dinara. Međutim Vlada nije mogla to da garantuje, jer bi to značilo uzimanje od svih ostalih radnika, odnosno poreskih obveznika Srbije. Važno je da se kaže i to da na osnovnu platu od 38.500 dinara, koju imaju danas, radnici „Fijata“ dobijaju i bonus za Novu godinu, topli obrok i regres, iako imaju obezbeđenu ishranu u kantini, i, sa još nekim dodacima, to ukupno iznosi između 42.000 i 43.000 dinara osnovne plate. U poslednjih osam meseci „Fijat“ je obezbedio dva povećanja plata – u novembru 2016. i martu 2017. Na osnovnu platu „Fijat“ obezbeđuje stipendije za osnovne i master studije za decu zaposlenih i plaća 20 odsto troškova obdaništa za decu.

Prema rečima naših sagovornika, ukoliko u najskorije vreme ne započnu pregovori zaposlenih sa poslovodstvom, postoje velike šanse da se ostvari najcrnji scenario i da „Fijat“ prebaci proizvodnju u neku drugu zemlju. To bi bio najmračniji scenario kako za Srbiju i radnike i njihove porodice, tako i za mnoge domaće kooperantske firme koje posluju sa „Fijatom“. Samo u logistici i špediciji bi u tom slučaju izgubili oko 30 miliona evra godišnje.

Prelić: Treba pregovarati Siniša

Prelić, predsednik samostalnog sindikata „Železare Smederevo“, koja posluje u okviru kineske „Hejstil grupe“, kaže da daje punu podršku svojim kolegama iz „Fijata“ da se izbore za prava radnika i dodaje da menadžment ove kompanije nije smeo da dopusti da dođe do ovakve situacije.

– Došlo je do čega je došlo, ali sada svi moraju da sednu za pregovarački sto i da se pronađu rešenja. Cela situacija me podseća na 2004. godinu, kada smo mi imali problem sa lokalnim menadžmentom, ali su došli poslodavci direktno iz SAD. Pregovarali smo i tada potpisali kolektivni ugovor, čiji eliementi su i danas vrlo važni u zaštiti naših prava sa kineskim poslodavcima – napominje Prelić.

TPKNEWS/V. Papović

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker