KRAJ JEDNE EPOHE: Bankrotirao Boreli! Zbogom borosanama i startas patikama

Firma “Boreli” iz Sombora, koja je nakon raspada Jugoslavije postala naslednik fabrike “Borovo” na ovim prostorima i bila poznata po proizvodnji popularnih borosana i startas patika je bakrotirala.

borosane-cipele

Izlozi i rafovi u gotovo 90 prodavnica obuće Boreli u Srbiji od sada su prazni. Firma je nakon 15 godina borbe izgubila bitku za privatizaciju, a naslednik Borova na ovim prostorima proglasio je bankrot.

To je bio samo logičan sled događaja od pre tri meseca, kada je Privredni sud u Somboru otvorio stečaj u ovoj firmi. Deo radnika već tada je ostao bez posla, a sve ostale karijere u ovoj firmi, od kojih su neke trajale decenijama, završavaju se ove nedelje.

Boreli se poslednjih 15 godina borio da bude privatizovan, zainteresovanih kupaca bilo je sa svih strana, i među domaćim i stranim firmama, međutim, nerešeno imovinsko pitanje sa matičnim Borovom iz Hrvatske (što se navodno godinama rešavalo na državnom nivou), ugasilo je firmu koja je do poslednjeg dana proizvodila i prodavala obuću, piše “Danas”.

Stečajni postupak u Boreliju pokrenut je zbog neizmirenih dugovanja koja su tada, u julu ove godine, premašivala 1,8 milijardi dinara i blokade računa od 750 miliona dinara. Pre samo dve godine, na spisku zainteresovanih za kupovinu Borelija bilo je šest imena, među njima su bile firme iz Slovenije i Hrvatske – Bolhar i Nina komerc, kao i italijanska fabrika obuće Prodžeti.

Boreli je u trenutku otvaranja stečaja radio poslove za italijanski “Lenči”, kao i za nemačku firmu “B. Stump Baier”, za koju su izrađivali vojničke čizme i patike. Iako je svojevremeno Agencija za privatizaciju svrstala Boreli u kompanije od opšteg interesa, očigledno da to nije bilo tako.

Građani su tako ostali i bez jedinog mesta u kom su mogle da se kupe čuvene borosane i startas patike.

Fabrika Borovo nastala je 1931., ali je prvi put registrovana dve godine kasnije. Osnovao ju je Jan Bata, a ime Borovo fabrika je dobila tek 1946. Zlatna era ove fabrike obuće u Jugoslaviji bila je osamdesetih godina prošlog veka. Tada je Borovo zapošljavalo širom zemlje 23.000 ljudi, proizvodilo se 23 miliona pari obuće godišnje, više od 580.000 komada auto guma i još 12.500 tona gumeno-tehničke robe. Posle raspada SFRJ, Borovo nastavlja da postoji u Hrvatskoj, a 1997. fabrika obuće u Somboru počinje da radi pod imenom Boreli, izveštava N1.

TPKNEWS/Agencije

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker