PANTIĆEVO VINO BOLJE OD VLADIKINOG: Advokat Novica Pantić uspešan u advokaturi i proizvodnji vina

Poznati požarevački advokat Novica Pantić podjednako je uspešan, kako u advokaturi, tako i u proizvodnji vina.

Dok mu je advokatura profesija proizvodnjom vina bavi se isključivo iz hobija, mada proizvodi, ne male količine, oko dve, dve ipo hiljada litara vina godišnje. Iako, prema rečima stručnjaka pravi izuzetno kvalitetno vino isključivo na prirodan način, bez ikakvih dodataka, svoje proizvode ne prodaje, več ga koristi za svoje potrebe, a izvesne količine poklanja pijatelima i daje ga kao sponzor raznim manefistacijama i u humanitarne svrhe. Pantić, osim vinarstvom, iz hobija bavi se i proizvodnjom rakije i raznih đakonije od svinjskog mesa i mesa divljači, pretežno sušenem.

– U pravosuđu radim trideset godina, manji deo u sudu a veći deo kao advokat. Otprilike, kada sam počeo svoju pravnu karijeru, počeo sam iz hobija da se bavim proizvodnjom vina. Pošto nemam svoje vinograde grožđe nabavljam sa  Levačkog područja, u blizini Rekovca. Svake godine kupim tri, tri ipo tone grožđa, od kojeg proizvedem između dve i dve i po hiljada litara kvalitetnog vina – objašnjva Pantić kako je tekla njegova advokatska-vinarska karijere.

Vino pravi na porodičnom imanju u rodnom Kličevcu, mada ga skladišti i u podrumu kuće u Požarevcu gde sa suprugom i troje dece, blizanaca koji su prošle godine proslavili punolestvo, živi. Više vrsta vina pravi od sorti grožđa kao što su: game bojadizer, frankovka, župljanka, rkaciteli, italijanski rizling…

Novica Pantić pored svog štanda

Od ovih sorta grožđa proizvodi šest-sedam vrsti vina, kao i nekoliko vrsta kombinujući razne sorte. Na Sajmu vina, rakije i sira koji se održava u Visokoj tehničkoj školi u Požarevcu, gde smo napravili ovaj razgovor sa njim, izložio je četri vrsta vina  i jednu rakije.

– Na ovom Sajmu učestvujem drugu godinu za redom. Sada izlažem mustang hamburg beli, game i frankovku kombinaciju i kombinaciju župljanke i rizlinga. Izložio sam game iz prošle godine koji je izuzetan, jer je 2017. bila izuzetna godina za vino, pošto je imala rekordan broj sunčanih dana koji su doveli do izuzetne slatkosti grožđa, a samim tim i do kvalitetnog vina. Ove godine izlažem i jednu vrstu rakije i to kleku – kaže Pantić o svojim izloženim proizvodima i dodaje da je prošle godine osvojio dve srebrne medalje za kvalitet vina i da se nada da će ove godine da ponovi rezultat, a možda i poboljša.

Novicina vina

Zanimljivo je to što Pantić, i pored velike količine proizvedenog vina, svoje proizvode ne prodaje već ga koristi za svoje potrebe, a jedan deo poklanja prijateljima i donira raznim manifestacijama, kao i u humanitarne svrhe. – Dosta vina popijemo kod kuće. Prošle godine na proslavi punolestva moje troje dece potrošeno je 150 litara vina. Dosta dajem kao sponzor raznim manifestacijama. Za školsku slavu Sveti Sava donirao sam izvesnu količinu školama, pošto sam redovno član nekog školskog odbora, trenutno u požarevačkoj gimnaziji. Zadnji put sam vino donirao na proslavi seoske slave Sveti Trifun – priča Pantić.

Redovan je donatar požarevačkoj crkvi za potrebe svojih svetkovina. – Kada se na nekoj crkvenj svetkovini sretnem sa braničevskim vladikom, Ignjatijem redovno polemišemo čije je bolje vino. Crkveno ili moje. Vladikino belo vino je dobro ali mislim da je moj muskat hamburg beli bolji, jer je sto posto prirodan – objašnjava ovaj uspešni advokat i vinar.

Međutim, Pantić na proizvodnji vina nije stao, već je svoj delokrug hobija  proširio i na proizvodnji raznih đakonije, sušenih, od mesa svinja i divljači. –Napravio sam kući pušnicu i u njoj sušim razne vrste mesa. Pravim kvalitetne pršute, više vrsta kobasica, kulene, švargle i druge proizvode. Koristim meso od svinja, mangulica, ali i od divljači. Nedavno sam nabavio dva jelena iz Erdevika, kao i divlju svinju, te sam napravio lovačke kobasice koje se trenutno u pušnici suše – otkriva nam on čime se još bavi.

Pantić sa svojim šušenim đakonijama

Na pitanje da li je bolji advokat ili vinar Pantić je diplomatski odgovorio da je podjednako dobar u oba posla. – Volim i jedan i drugi posao, s tim što mi je advoktura profesija a vinarstvo hobi – zaključio je on.

Na kraju razgovara sa ovim uspešnim čovekom u nekoliko oblasti probali smo njegove „svinjarije“ tj. sušene đakonije i nazdravili sa njegovim vinom. Živeli…

M. VELJKOVIĆ 

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker