POSLE 80 GODINA: Počeo remont pruge Požarevac – Majdanpek

Kompanija „Infrastruktura železnice Srbije“ počela je remont pruge Požarevac – Majdanpek u dužini od 90 kilometara a radovi su započeli u železničkoj stanici Požarevac. Rok za završetak radova je 180 dana.

Foto: Infrastruktura železnice Srbije

Kompanija će remont izvoditi u sopstvenoj režiji, zapravo sopstvenom mehanizacijom i kadrovima, u okviru tekućeg održavanja pruge. Radovima će biti obuhvaćeni zamena šina, pragova i tucanika, zamena kolosečne rešetke, mašinsko rešetanje i regulisanje koloseka.

Inače, železnička saobraćajnica Požarevac – Majdanpek je u izuzetno lošem stanju. Pruga je jednokolosečna i izgrađena 1938. godine. Do danas su na ovoj pruzi remontovane samo pojedine njene deonice, u ukupnoj dužini od oko 40 kilometara i to još 1991. godine. Zbog toga je na pedeset kilometara ove pruge brzina vozova danas samo od 10 do 20 kilometara na sat, a na preostalih 40 kilometara pruge svega 50 kilometara na sat.

Nakon remonta, vreme putovanja vozova sa sadašnjih četiri sata biće skraćeno na 75 minuta, a opterećenje pruge biće povećano sa sadašnjih 16 na 22,5 tona po osovini.

Remont pruge i povećanje njenog osovinskog opterećenja, od izuzetnog su značaja za privredu ovog dela Srbije. Naime, za železnički pravac Požarevac – Majdanpek vezani su značajni privredni sistemi, kao što su: Luka Prahovo, RTB Bor, rudnici Majdanpek, Kaona i Kostolac, Stig i železara Smederevo. Pruga Požarevac – Majdanpek povezuje se sa Koridorom 10 u stanici Mala Krsna, a trenutno roba iz Prahova i Bora do Beograda se otprema preko Niša.

M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker