SPOMEN-PARK ČAČALICA U POŽAREVCU: Obezbeđenje će nositi oružje i moći će da kontrolišu građane

Posetiocima spomen-parka Čačalica u Požarevcu ubuduće će za šetnju biti potrebna i lična karta, koju će, na zahtev, morati da pokažu pripadniku obezbeđenja ovog kompleksa.

Foto: Spomenici kulture

Osim legitimisanja građana, obezbeđenje će imati pravo i da ih pretresa, da im zabrani ulaz ili da im naredi da napuste park, ali i da ih na silu zadrži do dolaska policije. Ove novine predviđene su uslovima javne nabavke koju je Gradska uprava Požarevca raspisala za poslove fizičko-tehničkog obezbeđenja Čačalice, koja predviđa angažovanje četiri radnika.

– Ukoliko smatra da je lice izvršilo neko krivično delo ili narušilo javni red i mir, pripadnik obezbeđenja ima pravo da ga zadrži do dolaska policije, upotrebom sredstava za vezivanje, fizičke snage i vatrenog oružja – navedeno je u javnoj nabavci, čija je procenjena vrednost 2,3 miliona dinara. Ponuđač sa najnižom cenom baviće se obezbeđenjem kompleksa na površini od 24 hektara, koji svakodnevno posećuju brojni građani svih generacija.

Kompleks je formiran 1962. godine, kao memorijalni park, posvećen žrtvama fašizma. U njemu se nalaze tri spomenika podignuta u čast poginulih partizana, građana i pripadnika Crvene armije, a jedna spomen-ploča postavljena je kao sećanje na stradale Jevreje. U krugu “Čačalice” nalaze se i Ekološki dom, teretana na otvorenom, klupe i mobilijar za zabavu najmlađih posetilaca. U ovoj zelenoj oazi grada, koji ima tri izvora, zasađeno je i 148 biljnih vrsta, pa će obezbeđenje kompleksa brinuti i o njihovoj zaštiti.

– Imovinu će čuvati i obezbeđivati uniformisani službenik obezbeđenja u smeni, koji će biti naoružan službenim vatrenim oružjem. Takođe biće opremljen GPS uređajem, baterijskom lampom i službenim mobilnim telefonom – navedeno je u tekstu javne nabavke.

(Novosti)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker