IZABRAN IZVOĐAČ: Četvrti tender “prebacuje” divlju deponiju iz Požarevca u Kličevac

JKP “Komunalne službe” – tek posle četvrte raspisane javne nabavke – izabrao je izvođača radova za sanaciju, zatvaranje i rekultivaciju jedine gradske deponije “Jeremijino polje”.

Prva je, podsetimo, bila aktuelna još u septembru 2021, što znači da je procedura uspešno okončana posle 30 meseci.

Vrednost radova, ugovorenih sa grupom izvođača iz Požarevca i Lazarevca, iznosi 62,5 miliona dinara – sedam miliona manje nego što je bila procena navedena u javnoj nabavci.

Budući posao, čiji rok za završetak iznosi 24 meseca, predstavljaju drugu fazu sanacije koja će se izvršiti po projektu naučno-istraživačkog instituta “Kirilo Savić” iz Beograda.

Gradska deponija “Jeremijino polje” trenutno zauzima 4,7 hektara zemljišta prepunog otpada, koji tokom sanacije treba da bude sabijen i pokriven glinom, šljunkom i zemljom, preko kojih će – kasnije – biti formirana zelena površina.

Zbog planirane sanacije, smeće više neće moći da se odlaže na ovoj lokaciji, već će biti odvoženo na regionalnu deponiju “Vrbak” u Lapovu – sve dok Požarevac ne izgradi sopstvenu, u ataru sela Kličevac.

Inače, gradska deponija i izgradnja nove, regionalne, bile su česte teme na sednicama Skupštine grada, a tokom jedne od njih čulo se da na “Jeremijino polje” godišnje bude deponovano čak 40.000 tona otpada. Štaviše, na ovom mestu završavalo je i smeće sa očišćenih nelegalnih smetlišta, kojih ima oko 50 – najviše pored seoskih naselja, jer iz njih nema organizovanog odnošenja.

– Shodno “Lokalnom planu upravljanja otpadom grada Požarevca, u periodu 2023-2032”, obaveza lokalne samouprave je da se potpuni obuhvat sela u organizovanom iznošenju smeća postigne do 2032. – izjavila je, svojevremeno, Aleksandra Đorđević, kordinatorka izrade pomenutog dokumenta.

(Tpknews.com/Novosti)

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker