Požarevac nema džez orkestar, ali ima majstora džeza (FOTO)

Predrag Paunović, diplomirani muzički pedagog, rođeni Požarevljanin već uveliko poznat u rodnome gradu a i šire kao multiinstrumentalista i umetnik širokog spektra, ovih dana vratio se iz Sjedinjenih Američkih Država sa još jednom diplomom. Ovog puta sa diplomom jazz mastera.

Predrag Paunović sa profesorom

Predrag je u Atlanti (država Džordžija) na Emory univerzitetu u klasi Rendija Hantera, profesora saksofona na jazz odseku završio master iz oblasti jazz muzike tj. saksofona i tako se obogatio sa još jednom diplomom iz već velike kolekcije državnih diploma u Srbiji.

Ovaj svestrani umetnik kaže da je pored dosadašnjeg srpskog visokog školovanja na harmonici i klaviru, sada je stekao i američku diplomu državnog fakulteta za pomenute studije.

Predrag Paunović

– Postao sam master džeza u oblasti u kojoj dominiraju amerikanci, što je za evropljane prava retkost priča Paunović, a na pitanje šta ćes sa tolikim diplomama kaže: „Ovo muzičko putovanje više je bilo stvar lične satisfakcije i ostvarivanje jednog dečačkog sna. Biti u Americi i učiti od najboljih tajne jazz muzike san je svakog jazz saksofoniste. Kada sam u tridesetoj godini, pre 8 godina, počeo da sviram saksofon, znao sam da me čeka naporan rad i da ću kad tad biti spreman da otputujem za Ameriku, i sada, nakon svega imam na umu da treba i drugima da pomognem i da im prenesem svoje znanje i da poručim svima da ne odustaju od svojih snova -.

Za jednog rođenog požarevljanina i to sa lučičkog puta, koji je odrastao uz narodnjake i harmoniku gotovo je nezamisliva bila misija stati rame uz rame sa amerikancima i svirati sa njima jazz muziku koju oni nose sa sobom od rođenja!

Ovaj muzički genije, sa apsolutnim sluhom, kako nam je nedavno, nakon povratka iz Amerike, rekao, na ovom neće da stane, već će i dalje raditi na svom muzičkom usavršavanju. I to, na nekom od istrumenata, totalno različitim od onih na kojima je stekao prestižne diplome.

– Nedavno sam nabavio buzuki i želja mi je i ambicija da ga u potpunosti savladam. Ne amaterski, za svoju dušu, već profesionalno. Ja sam se oprobao na svim instrumentima, kao što su gudački violončelo i bas, od žičanih sviram bas gitaru i gitaru, a naučio sam i da lupam, to jest sviram, i bubanj. Ipak, buzuki, pošto me u duši od malena privlači grčka muzika i njihov sirtaki, odlučio sam da se posvetim i toj muzici na njihovom nacionalnom instumentu. Već izvesno vreme dosta vežbam na buzukiju i mogu reći da sam prilično zadovoljan, kako mi ide sviranje na njemu. Želja mi je da koncertno savladam buzuki i da time objedinim svoje muzičko obrazovanje na četri instumenata. To sam učinio sa harmonikom, klavirom i odnedavno sa saksofonom – samouvereno priča svestrani muzičar Predrag Paunović, dok nam na svom mobilnom telefonu pokazuje snimak kako svira novi instrumenat, buzuki.

Znajući Peđu Paunovića kao upornog i talentavanog muzičara, sigurni smo da će svoje namere i ostvariti. I ne samo to. Zasigurno neće stati na tome, već krenuti u savlađivanju još nekog komlikovanog instrumenta.

TPKNEWS/M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker