GRAĐANI OTERALI IZVRŠITELJE: Vojska Srbije „uzurpira“ teniske terene u Požarevcu? (FOTO)

Nešto manje od 200 Požarevljana, mahom članova i simpatizera Teniskog kluba “Požarevac” u utorak, 15. avgusta, nije dozvolilo sudskim izvršiteljima i predstavnicima Ministarstva odbrane da uđu u posed sportsko-rekreativnog kompleksa u Porečkoj ulici, iznad komande garnizona.

Sudski uzvršitrelji na osnovu pravovsnažne presude trebali su da uđu u Teniski kompleks i da taj posed prevedu u vlasništvo Ministarstva odbrane. Međutim, građani su sprečili primopredaju i uz zvižduke i glasno negodovanje oterali uniformisane predstavnike vojske, koji su videvši i čuvši pogrde koje su bile upućene njima i vojsci otišli u pravcu komande grada, ne ulazeći u kompleks.

Dan ranije u centru grada bila je organizovana akcija potpisivanje Peticije da se spreči iseljenje teniskog kluba, a kako tvrde inicijatori, do sada je prikupljeno, oko, 1. 000 potpisa građana.

Izvršitelji

Prema kompleksu Teniskih terena se nešto pre 9 časova uputila vojna delagacija koja se videvši šta se događa vratila u Komandu garnizona.

Kada su došli sudski izvršitelji, koje je dočekala salva zvižduka i pokliča: „šta će te ovde. Idite sa vojskom na Kosovo i tamo se junačite. Što nam decu odvlačite sa terena i terate u narkomaniju“… dogodila se nesvakidašnja situacija. Među okupljenima u kompleksu se oglasila nepoznata žena koja je izvadila papir sa nekakvim rešenjem koje je kroz kapiju pružila izvršiteljima. Usledila je rasprava gde su okupljeni od nje tražili da izađe iz ograđenog prostora, a ona im odgovorila da ima pravo da uđe u svoj posed. Pod pritiskom ljudi, uz pogrde i uvrede, ona je vidno negodujući napustila kompleks. Kada smo je upitali koga, i šta predstavlja, ona je odbila da razgovara sa novinarima. Od sudskih izvršitelja, kojima je cela situacija oko izvršenja teško pala i kojima je bilo im vidno neprijatno, saznali smo da je reč o pravnici iz Ministarstva odbrane.

Nakon sačinjavanja zapisnika izvršitelji i predstavnici Ministarstva odbrane udaljili su se od kompleksa i uputili prema Komandi garnizona rekavši da će na sledeće izvršenje, ako ga bude, na osnovu slova zakona, doći u pratnji milicije.

Inače, nije poznato šta će se nadalje dešavati u ovoj pravnoj stvari u kojoj sporenja traju bezmalo 20 godina.

Prema izvršnoj presudi  iz decembra 2016. godine naloženo je iseljenje Teniskog kluba “Požarevac” sa dela katastarske parcele koja zauzima površinu od oko 1,4 hektara, a na kojoj se nalaze teniski tereni i zelene površine.

– Već preko trideset godina u gradu Požarevcu postoji Teniski klub ”Požarevac” koji je od sredine osamdesetih godina korisnik zemljišta u neposrednoj blizini autobuske stanice veličine 1,40 hektara. Prilikom formiranja kluba dobijena je saglasnost tadašnjeg komandata garnizona Požarevac za korišćenje pomenute parcele. Međutim, od 1995. godine, pokrenut je spor od strane vojne direkcije za imovinu da se teniski klub iseli sa pomenute lokacije, a lokacija proda radi izgradnje stanova. Spor je vođen skoro dvadeset godina, ali je 2012. godine izgubljen, jer je sud zauzeo stanovište da komandant garnizona nije bio ovlašćeno lice da pokloni zemljište na trajno korišćenje. Grad Požarevac bio je uključen u spor preko gradskog pravobranilaštva. O svim ovim činjenicama obaveštavali smo gradske vlasti u prethodnom periodu kako bi konačno rešenje bilo sprovedeno u interesu Grada Požarevca, razvoja sporta i očuvanja sportskih – teniskih terena i zelenih površina koji i inače nedostaju Požarevcu – podsetio je na istorijat spora između Teniskog kluba Požarevac i Vojske Srbije sekretar ovog kluba Zoran Jonjić..

Predsednik pomenutog teniskog kluba, Vladan Milovanović kaže da tokom dve decenije korišćenja pomenutog prostora članovi kluba su ulagali velike napore i uz pomoć pojedinih požarevačkih i kostolačkih preduzeća i ličnim radom, uspeli su da od zapuštenog, neupotrebljivog prostora naprave oazu zelenila i sporta kakvim se može ponositi veoma mali broj gradova u Srbiji.- Klub će najverovatnije u dogovoru sa pravnicima uskoro podneti tužbu kojom će od Vojske tražiti naknadu svih sredstava koja su u ovom periodu ulagana u klub za izgradnju objekata i teniskih terena. Naše pretpostavke su da imovina kluba na pomenutom kompleksu vredi oko 150-200.000 evra. Nadali smo se da će i predstavnici Vojske, tj Direkcije za imovinu imati sluha i sačekati da se dođe do dogovora, ali smo saznali da je Ministarstvo odbrane R. Srbije raspisalo konkurse za prodaju prostora širom Srbije koji im nisu potrebni. Među tim lokacijama je i gradski kompleks teniskih terena. Upoznati smo sa činjenicom da Grad ima pravo preče kupovine, ali nismo uspeli da saznamo koja je cena trenutna jer je nema na sajtu. Bojimo se da bi vlasnik zemljišta u neposrednoj pogodbi za veoma mali iznos mogao da postane neko ko bi sasvim promenio namenu prostora. Zato građane Požarevca pozivamo da nas podrže u našem angažovanju da sve to ostane gradski prostor za dobrobit generacijama koje tek dolaze – rekao je predsednik Teniskog kluba Požarevac i dodao:. „Najpravednije rešenje bilo je da se navedeni prostor vrati Gradu Požarevcu koji ga je odlukom tadašnje SO Požarevac (koju nismo uspeli da nađemo u arhivama) dao na korišćenje vojsci 1955. godine, a odlukom koju imamo u kopiji od 1965. godine dozvolio knjiženje tadašnjem SSNO, ali na tom prostoru nikada nije bilo vojnih objekata niti je bio korišćen drugačije osim kao gradski bazen do kompletnog ruiniranja čitavog prostora, što je stanje u kome su ga preuzeli predstavnici novoosnovanog teniskog kluba ”Požarevac” davne 1984. godine.

Članovi kluba su odlučili da na sastanku Upravnog odbora i Skupštine kluba donesu odgovarajuće odluke kojima se svi objekti i tereni na pomenutom prostoru poklanjaju gradu Požarevcu, o čemu su obaveštene sve gradske vlasti poslednjih deset godina, uz uslov da se ne menja namena pomenutog prostora. Oni poručuju da bi visina njihovih potraživanja prema Vojsci Srbije za sva uložena sredstva u prethodnom periodu mogla biti veoma značajna prilikom umanjivanja zahteva u slučaju eventualne pogodbe.

Građani potpisuju peticiju

Na kraju protesta rukovodstvo i članovi Teniskog kluba Požarevac zahvalili su se prisutnim građanima na podršci koji su pružili u odbrani kompleksa i pozvali sve članove kluba (bivše i sadašnje), roditelje dece koja su pohađala tenisku školu, građane kojima je stalo do očuvanja malobrojnih zelenih površina u gradu, kao i sve ljubitelje sporta, da ih podrže u daljim naporima da sačuvaju ovaj biser sporta i zelenila u našem gradu.

PODRŠKA

Najgrlatiji u protestima protiv sudskih izvršitelja bio je otac poznate srpske, a najpoznatije požarevačke teniserke, Barbare Bonić, koja se trenutno nalazi na 786 mestu WTA liste, i koja je imala najbolji rejking pre tri godina kada je bila mađu 350 najboljih teniserki na svetu. Podršku teniskim protestantima pružila je i požarevljanka Jovana Jakšić, mlada nada srpskog tenisa kojoj proriču, na osnovu rezultata koje postiže u svojoj kategoriji, uspešnu tenisku karejeru u rangu naših teniskih legendi Ane Ivanović i Jelene Janković.

TRANSPARENTI

Na protestu bilo je i nekoliko transparenata među kojima je dominirao onaj sa apelom : „Nole, deca Požarevca za pomoć te mole jer tenis vole!!!“ Druga parola se odnosila na požarevačke tajkune na kojem je pisalo „Ovde nećete zidati zgrade!!!!. Na trećem je bilo postavljeno pitanje .“Zašto nam oduzimate pravo na deteinjstvo i ugru?!“ Ipak, najtužniji je bio onaj na kome je pisalo: „Dečjih teniskih snova oaza za vas je samo fraza!!!“

TPKNEWS/M.Veljković

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker