OJADILI RUDNIK U BORU: U ilegalnoj topionici zlata, zgrnuli milione evra na crno!

Policija je ostala u čudu kada je u, otkrivši ilegalnu topionicu zlata u okolini Bora, utvrdila da se tamo skoro godinu dana odvajalo čisto zlato i da su kriminalci prodajom na crno zaradili milione evra!

Kako tabloid “Alo” saznaje, ilegalnu topionicu juče su okupirali forenzičari iz Beograda, koji će na osnovu zatečenih tragova utvrditi količinu zlata koje je tamo istopljeno tokom proteklih godinu dana.

“Policajci iz Bora su otkrili ilegalnu topionicu kada su meštani počeli da se žale da im crkava stoka jer je zemlja zatrovana kiselinom. Posle otkrića prve topionice policiji su se javili uzgajivači stoke iz drugih sela, koji tvrde da su i tamo pašnjaci uništeni kiselinom, i izrazili sumnju da ima još topionica koje na crno tope rudu i zgrću novac”, navodi meštanin.

Prema njegovim rečima, za sada je nemoguće proceniti količinu čistog zlata koje je izašlo iz ilegalnog pogona. Istraga treba da rasvetli kako je funkcionisao ceo lanac, od izvlačenja rude iz rudnika, preko prerade, do prodaje.

“Očigledno je reč o dobro uigranoj grupi. Pretpostavlja se da su se povezali sa pojedincima iz rudnika RTB Bor, i da su odatle iznosili rudu i kiselinu za topljenje. Radili su punom parom! Na to ukazuju kotlovi za topljenje, sirovine za preradu i prazni rezervoari u kojima je bila kiselina za topljenje. Posle otkrića topionice lokalna policija je dobila naređenje da je danonoćno čuva i spreči da bilo ko pre dolaska forenzičara uđe unutra. Međutim, neko je ipak doskočio policiji i prevrnuo rezervoar sa 1.000 litara kiseline, koja se razlila po topionici. Pitanje je da li je kiselina uništila baš sve tragove… Forenzičari će posle detaljnog pregleda kotlova za topljenje i rezervoara, kao i ostataka rude, utvrditi da li je ipak ostalo tragova koji su dragoceni za istragu”, kaže sagovornik tabloida.

Lov policije na drogu i dilere, piše tabloid, naterao je mafiju da se opredeli za zlato kao unosniji biznis.

“Blizina Bugarske i Rumunije upućuje na mogućnost da zlato završava tamo, ali to tek treba istražiti”, navode u policiji.

DUKATI NA CENI

Otkup zlata na crno uzeo je maha, a cena ovog dragocenog metala kreće se od 1.100 do 3.900 dinara po gramu. Za gram zlata finoće 14 karata trenutna cena je od 2.200 do 2.300 dinara, dok se gram zlata finoće 24 karata plaća od 3.600 do 3.900 dinara. Najviše se, ipak, traže dukati, koji se plaćajaju od 14.000 do 56.000 dinara.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker