NOVO NA TRŽIŠTU: Golubački pčelari dobili svoj brend “Đerdapski med”

Na redovnoj godišnjoj skupštini Pčelarskog društva ,,Golubački grad’’ u Golupcu, promovisan je brendirani „Đerdapski med“, zaštićen geografskim poreklom.

Brendirani ,,Đerdapski med’’ / Foto: Screenshot youtube

Dobijanje sertifikata za med sa ovog klimatskog lokaliteta, ocenjuje se kao najveži uspeh u prošlogodišnjem radu Pčelarskog društva, ocenjeno je na ovom skupu.

– Sada naši građani ovaj med mogu videti i kupiti u prodavnicama u gradu. Pčelarstvo je odlična stvar kao porodični biznis i njime se počelo baviti sve veći broj mladih porodica, trenutno imamo 40, a nadam se da će ih u narednom periodu biti više. Med je najvećim delom iz Nacionalnog parka “Đerdap”, gde nema zagađivača, raznolikost flore je velika i u njemu se nalazi čak 80 vrsta biljaka koje su jedinstvene za ovo područje i retko gde se tako nešto može naći u ovoj proizvodnji. Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ove godine ćemo učestvovati na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, što je i prilika da mnogobrojnim posetiocima pokažemo šta mi posedujemo i kakav je kvalitet našeg Đerdapskog meda, – kaže Predrag Perić, predsednik Pčelarskog društva “Golubački grad”.

Na području Nacionalnog parka “Đerdap” ima preko 80 vrsta medonosnih biljaka, što daju kvalitetan prirodni med. Golubački pčelari postaće članovi Saveza asocijacije proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, a u narednom periodu će pored svojeg znaka stajati na etiketi i ime Srbije.

– Tu su Fruškogorski, Kačanski, Đerdapski i Homoljski med i nadam se da će pored naše etikete imati i original Srbija. Ovu asocijaciju proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom gde je i naš „Đerdapski med“, finansira Švajcarska vlada, a naša ideja vodilja bila je da, zaštitimo naš proizvod, što smo, uz veliku zahvalnost lokalnoj samoupravi na pomoći, i ostvarili. Danas imamo svoj brend, „Đerdapski med“, koji će, nadam se, biti dosta tražen na tržištu, – kaže Dragan Furunović, pčelar i zamenik predsednika Pčelarskog duštva “Golubački grad” Golubac.

(Sat Tv/Lj. Nastasijević)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker