Stručnjaci iz Slovenije traže strožu kontrolu putnika iz Srbije i BiH

Stručni tim Vlade Slovenije za korona krizu zatražio je strožu kontrolu ulaza preko slovenačke granice osoba koje u tranzitu kroz Hrvatsku dolaze iz Srbije i BiH, objavili su mediji u Ljubljani.

Slovenačka doktorka koja vodi stručni tim vlade za koronakrizu zauzela se u ponedeljak za strožu kontrolu ulaza u Sloveniju osoba koje dolaze iz Srbije i BiH, a u tranzitu su kroz Hrvatsku.

“Naša stručna skupina predlaže intenzivniji nadzor nad osobama koje prelaze slovenačko-hrvatsku granicu. Događa se da ljudi dolaze iz Bosne, imaju naše dokumente i slovenačku registraciju, a granični policajac ne zna odakle dolaze”, izjavila je Bojana Beović, koja, kao infektolog, vodi Vladin stručni tim u borbi protiv kovida 19.

Ona je, kako prenosi HIna, dodala da je i situacija u Hrvatskoj sada kritična jer se povećao broj dnevnih zaraza, pa Slovenija razmišlja da i Hrvatsku prebaci na spisak epidemiološki manje sigurnih zemalja.

Beović je sugerisala potrebu bolje međusobne saradnje graničnih policija Slovenije i Hrvatske, kako bi se dobile informacije ko je kroz obe države u tranzitu i ko je boravio u Srbiji i BiH i drugim državama na Balkanu koje su na “crvenoj listi” epidemiološki nesigurnih zemalja, navode slovenački mediji.

Dopisnici Slovenačkog radija iz Beograda i Zagreba objavili su u ponedeljak da je Hrvatska “popustila” pod pritiskom Sarajeva i ponovo omogućila dolazak turista iz BiH na hrvatsku obalu bez karantina.

Ti turisti su, kako navodi Slovenački radio, važni za spašavanje turističke sezone u delu srednje Dalmacije, gde imaju brojne nekretnine, a mnogi od njih imaju i hrvatsko državljanstvo.

Bojana Beović, za koju mediji navode da je bliska slovenačkom premijeru Janezu Janši, ovih je dana povodom epidemiološke situacije u Hrvatskoj novinarima rekla kako bi možda bilo dobro “propustiti” neko letovanje u Hrvatskoj i ostati kod kuće, prenosi Hina.

(Tpknews.com/Fonet)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker