VIZNA LIBERALIZACIJA I PRIJEM U SAVET EVROPE: Evropski parlament odobrio liberalizaciju viznog režima sa Kosovom

Evropski parlament odobrio je danas na plenarnoj sednici u Strazburu liberalizaciju viznog režima sa Kosovom najkasnije od 1. januara 2024.

Foto: Beta

Ceremonija potpisivanja biće održana sutra a prisustovaće, kako je najavljeno u Strazburu, potpredsednik vlade Kosova Besnik Bisljimi.

Nova pravila će vlasnicima kosovskih pasoša omogućiti da ulaze u EU bez vize na period od 90 dana u bilo kojem periodu od 180 dana, čime će ceo region Zapadnog Balkana biti pod istim viznim režimom u odnosu na EU.

Posle usvajanja u Evropskom parlamentu, vizna liberalizacija za Kosovom treba da bude potpisana i objavljena u Službenom glasniku EU.

Ukidanje viza za građane Kosova koji putuju u EU predložila je Evropska komisija, još u julu 2018, na osnovu procene da je Kosovo postiglo značajan napredak u svim oblastima mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Izvestilac Tejs Rojten (Thijs Reuten) rekao je da je posle više godina u “čekaonici” Kosovo sada poslednje iz regiona Zapadnog Balkana koje se pridružilo bezviznom režimu EU.

“To konačno omogućava građanima Kosova da lako putuju, posećuju rođake i posluju u EU. Međutim, to je više od toga. Ova prekretnica takođe je važan temelj za budućnost i još bližu saradnju EU i Kosova”, rekao je holandski evroposlanik.

Inače, vize za boravak u zemljama EU do 90 dana ukinute su za građane Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije u decembru 2009, za građane Albanije i Bosne i Hercegovine 2010. a zatim i za građane Moldavije 2014. i Gruzije i Ukrajine 2017.

Vlada Kosova: Odluka o viznoj liberalizaciji ključni momenat u približavanju evropskoj porodici

Vlada Kosova ocenila je da je današnja odluka Evropskog parlamenta (EP) o ukidanju viza “ključni momenat u približavanju Kosova evropskoj porodici”.

U saopštenju Vlade se navodi da je Kosovo “na vreme ispunilo sve uslove za liberalizaciju viza”, ali da do sada nije postojao konsenzus među zemljama članicama za unapređenje tog procesa.

“Zahvaljujući radu Vlade, posebno u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i upravljanja migracijama, proces je deblokiran i institucije EU i zemlje članice su se uverile da Kosovo zaslužuje kraj procesa liberalizacije viza i da je zemlja učinila značajan napredak i dostignuća u relevantnim oblastima”, piše u saopštenju.

(Tpknews.com/Beta)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker