NEDOSTAJU KADROVI: Sve zdravstvene ustanove u Braničevskom okrugu finansijski dobro stoje

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dr Sanja Radojević Škodrić izjavila je danas da sve bolnice sa područja Braničevskog okruga finansijski dobro stoje i da je, kao u većini zdravstvenih ustanova, problem sa nedostatkom kadrova.

Foto: Promo

Ona se danas upoznala sa radom požarevačke Opšte bolnice, nakon sastanka sa direktorima svih zdravstvenih ustanova sa područja Braničevskog okruga sa kojima je razgovarala o unapređenju pružanja zdravstevne zaštite i drugim aktuelnim temama.

– Učinićemo sve da apoteke ne dođu u situaciju da moraju da se zatvaraju – , izjavila je Radojević Škodrić i dodala da je razgovarala i sa Zavodima za javno zdravlje, koji nisu za vreme kovida imali mnogo tržišnog poslovanja i koji su bili u problemima finansiranja iz kojih sada izalze.

Kako je rekla, sada imaju sredstava za plate i povećavaće obim rada i cene usluga kao što je mikrobiologija, koje će RFZO da poveća, nakon čega će njihovo finansijsko stanje biti još bolje.

– Razmatrali smo finansijske probleme i zaključili da sve bolnice finansijski dobro stoje, što ne znači da nemaju dugovanja, već imaju apsolutno sve obezbeđeno za pacijente, i lekove i ugradni materijal i reagense – , izjavila je Radojević Škodrić.

Ona je dodala da, kada su u pitanju liste čekanja, one postoje kao i svuda u svetu, i liste za ortopediju su tri-četiri godine za kolena, ali su napravili plan kako da liste idu ubrzano i da se taj broj čak smanji.

Prema njenim rečima jedan od problema koje imaju jeste kolonoskopija i gastroskopija, jer su se tokom epidemije kovida napravile liste čekanja, a RFZO kao institucija mora da vodi računa o listama. Prema njenim rečima, to nije problem u Požarevcu, gde, kako je navela, pacijenti ne čekaju na kolonoskopije i gastroskopije.

– Svi aparati su u funkciji – rendgen aparati koje je RFZO dodelio za vreme kovida su prema rečima zdravstvenih radnika značajno pomogli, te bolnica sada ukupno ima tri stacionarna i dva pokretna rendgen aparata, takođe dva skenera koji su u funkciji – , rekla je direktorka RFZO i dodala da je problem kao u većini zdravstvenih ustanova kadar.

Ono što su kao republički fond mogli da urade, kako je ocenila, jeste da svi zdravstveni radnici koji žele mogu da uspostave dopunski ugovor o radu, tako da će moći da rade dodatno i to će im biti plaćeno od strane republičkog fonda.

– Do sada smo tu mogućnost davali samo za lekare, a sada ćemo u pravilniku fonda izmeniti i pošto je čak i veći problem sa srednjim kadrom, omogućiti taj dopunski ugovor da ustanove sklapaju i za srednji kadar i na taj način se nadamo da ćemo deo problema rešiti, a naročito u ruralnim sredinama, gde nemaju uopšte kadar, kako su nam se požalili – , rekla je Radojević Škodrić.

Ona je dodala da taj dopunski ugovor nije dopunski rad i da će neko ko radi u bolnici moći da potpiše ugovor sa nekom drugom zdravstvenom ustanovom ili, ukoliko je u penziji, da potpiše dopunski rad i u ruralnim sredinama i u gradskim ustanovama.

Rekla je još da kadar koji nedostaje jesu anesteziolozi, radiolozi i srednji kadar za sve specijalnosti i da će probati da reše problem mladih koji odlaze na specijalizacije time što će za njih tražiti mogućnost od Vlade republike Srbije da na njihova mesta mogu da dođu zamene.

– Problem u ovom regionu je što dolazi do smene generacija, što dosta eksperata odlazi u penziju, a mladi još nisu završili specijalizaciju i taj problem rešavamo upravo ovim ugovorom o dopunskom radu – , izjavila je direktorka RFZO i naglasila da je snabdevenost lekova dobra, ali da je problem apotekama u ruralnim sredinama, koje ne rade, jer su ambulante u tim sredinama ostale u režimima kovid ambulanti.

Prema njenim rečima, zajedno sa zdravstvenim ustanovama uputiće se dopis Ministarstvu zdravlja da se te kovid ambulante, jer kovid ulazi u redovno stanje, vrate u redovne ambulante, kako bi pacijenti u tim sredinama mogli ponovo da podižu lekove.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker