EPS APELOVAO NA GRAĐANE: EPS poziva sve socijalno ugrožene da se prijave za besplatne kilovat-sate

Saopštenje usledilo nekoliko sati nakon vesti o samoubistvu Miroslava Stojanovića zbog duga za struju.

Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ uputilo je juče molbu svim socijalno ugroženim građanima da se prijave organima lokalne samouprave i iskoriste mogućnost da dobiju besplatne kilovat-sate, samo nekoliko sati posle vesti o samoubistvu Miroslava Stojanovića u Nišu zbog duga za struju.

„EPS nema mogućnosti da socijalno ugroženim građanima pomogne, osim na osnovu Uredbe o energetski ugroženom kupcu, koju je usvojila Vlada Srbije. Potrebno je da se socijalno ugroženi građani prijave službi socijalne zaštite u svojoj lokalnoj samoupravi“, naveli su u saopštenju.

Dodaju da nemaju zakonsko ovlašćenje da određuju nivoe socijalne ugroženosti građana, niti da samovoljno odredjuju ko ima pravo na besplatne kilovat-sate.

„U više navrata EPS je apelovao na socijalno ugrožene građane da se prijave nadležnim organima lokalne samouprave i iskoriste mogućnost da dobiju besplatne kilovat-sate“, naveo je EPS i dodao da je na osnovu uredbe o energetski ugroženom kupcu, umanjenje računa za električnu energiju u 2017. godini koristilo je oko 70.000 domaćinstava mesečno.

EPS je dodao da je Miroslavu Stojanoviću iz Jelašnice kod Niša u aprilu upućeno upozorenje pred obustavu isporuke električne energije za dug od 22.000 dinara, a da je na dan 11.7.2018. dug dostigao 35.000 dinara.

Miroslav Stojanović (44) izvršio je samoubistvo u porodičnoj kući, a njegovi rođaci kažu da nije mogao da podnese siromaštvo i to što je njegovoj šestočlanoj porodici nedavno isključena struja zbog duga od 22.000 dinara.

(Beta)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker