DANAS ZVANIČNO POČINJE ZIMA: Dan pred nama oblačan i tmuran

Za stanovnike severne Zemljine polulopte, danas u 11:02 sata zvanično počinje zima. U istom trenutku za stanovnike na južnoj polulopti počinje leto.

Veliko Gradište/Foto: Srđan Dedić

Na dan početka zime obdanica je najkraća, a noć najduža, saopštilo je Astronomsko društvo “Ruđer Bošković”.

U saopštenju se navodi da će danas dve najveće planete Sunčevog sistema, Jupiter i Saturn, biti u konjukciji, odnosno, najvećem prividnom približenju, na svega šest lučnih minuta. Naredna slična konjukcija biće 2080. godine.

Ta pojava, kako se navodi, moći će da se posmatra kratko vreme posle zalaska Sunca, a tim povodom biće otvorena Narodna opservatorija na Kalemegdanu, ako budu dozvolili meteorološki uslovi, dodaje se u saopštenju.

Kalendarski prvi dani zime donose uslove putovanja više nalik jesenjim, bez snega i jakih mrazeva, ali sa vlažnim kolovozima, koji u jutarnjim i večernjim satima mogu uticati na stvaranje slabije poledice, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Magla poslednjih dana često otežava vožnju pored reka, kanala, jezera i klisura zato i danas na ovim deonicama vozite opreznije. Nema zadržavanja na naplatnim rampama, kao i na putničkim terminalima na graničnim prelazima. Kamioni na Batrovcima na izlazu iz zemlje čekaju dva sata.

Strani državljani od danas mogu da uđu u Srbiju sa negativnim PCR testom, ne starijim od 48 časova.

Tranzit za strane državljane ograničava se na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Srbije.

Državljani Srbije koji ulaze u našu zemlju od juče, ako nemaju negativan PCR test, moraju u kućnu izolaciju u trajanju od 10 dana, s tim što se karantin može prekinuti negativnim PCR testom.

Ova mera biće na snazi najverovatnije do 10. januara, u zavisnosti od epidemiološke situacije.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker