Postavljene 120 silikonske kape za ptičija gnezda na dalekovodu Petrovac na Mlavi – Požarevac (VIDEO)

Na dalekovodu Petrovac na Mlavi – Požarevac postavljene su 120 silikonske kape, kako bi ptice mogle da se gnezde na njima.

Foto: Printskrin

Sa druge strane, ove kape sprečavaju ispadanje dalekovoda usled štete koje ptice mogu da nanesu. Dalekovodi su postali dom kormoranima, ali i stepskom sokolu, koji je na Crvenoj listi Međunarodne unije za zaštitu prirode.

Da će metalni stubovi dalekovoda jednom spasiti ugrožene vrste ptica, teško da je nekome na početku industrijalizacije moglo da padne na pamet. Preduzeće Elektromreža Srbije baš to i radi postavljanjem silikonskih kapa na svoje dalekovode kako bi ptice mogle da se gnezde.

EMS je na dalekovodu Petrovac na Mlavi-Požarevac postavio 120 silikonskih kapa koje će zaštititi od strujnog udara najugroženije vrste ptica u Braničevskom okrugu. To su soko lastavičar, vrane i vetruške.

Pored toga što su dobre za ptice, silikonske kape iznad izolatorskih lanaca doprinose i stabilnijem snabdevanju električnom energijom.

“Ukoliko nema silikonskih kapa, ptice ostavljaju grančice i druge materijale koje donose u gnezda iznad izolatora. Prljanjem izolatora, smanjuju izolacionu vrednost zbog čega dolazi do preskoka između visokog napona i čelične konstrukcije stuba”, kaže Nebojša Petrović, pomoćnik generalnog direktora za tehnička pitanja.

EMS je postavio i pedeset veštačkih gnezda na dalekovodima u Vojvodini u cilju očuvanja Stepskog sokola, strogo zaštićene vrste.

Milan Ružić iz Društva za zaštitu i posmatranje ptica kaže da je ova ptica nekada bila na drveću i u gnezdima drugih ptica, međutim, zbog krčenja šuma, danas je prinuđen da živi na dalekovodima. Ta gnezda su visoka i stabilna, pa pticama pružaju utočište.

U saradnji sa Nacionalnim parkom Đerdap postavljene su metalne platforme iznad izolatorskih lanaca na dalekovodu između Srbije i Rumunije kako bi zaštitili Kormorane.

Planira se i postavljanje floroscentnih oznaka na užadima nadzemnih prenosnih vodova dalekovoda Bela Crkva-Veliko Gradište i Kragujevac – Kraljevo, kako bi sprečili stradanje ptica usled strujnog ili mehaničkog udara.

TPKNEWS/RTS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker