CENE U CRKVAMA DA SE PREKRSTIŠ: Poskupele usluge popova, za venčanje traže i do 500 evra!

Od onoga “koliko daš” pa do 500 evra – da, toliko se kreću cene crkvenih usluga u gradovima širom Srbije. Venčanje, krštenje, opelo za sahranu, parastos, osvećenje vode za krsnu slavu i Uskrs, pa čak i lomljenje slavskog kolača u crkvi… Sve se to plaća, a najveći izdatak za vernike jeste sklapanje braka pred Bogom, za koje pojedini izdvajaju oko 50.000 dinara.

Foto: Wedluxe

„Kako svi, tako i mi“, ovo je, složićete se, rečenica koju izgovori skoro svaki trgovac kada ga pitate zašto je poskupela roba. Tako je i sa sveštenim licima, kada ih pitate otkud to da je venčanje poskupelo.

Oni, međutim, nemaju zvaničan cenovnik crkvenih usluga nego naplaćuju po principu „Daj onoliko koliko imaš“. Ipak, na neki način nagoveste da su vernici za, recimo, osvećenje vode za krsnu slavu do tada uglavnom plaćali 1.000 dinara i time stave do znanja da manje od 1.000 ne bi trebalo dati.

Jedan sveštenik iz šumadijske eparhije koji nije želeo da ga imenujemo jer kaže da mu nije dozvoljeno pošto nije dobio blagoslov od Crkve, ispričao je za naš portal da se cene crkvenih usluga, nažalost, razlikuju od eparhije do eparhije što je, smatra, pogrešno.

– Mislim da bi bilo pravednije da svi vernici isto plaćaju ili da moje kolege zaista tako misle kada kažu “koliko daš”, a ne posle da pričaju po selu koliko je koji paor dao para. Bilo je pritužbi vernika sa raznih strana, a bilo je, moram priznati, i onih koji su hvalili sveštenike jer nisu želeli da im naplate određenu uslugu – , kaže naš sagovornik.

Trenutna „cenovna situacija“ je, kako kaže naš sagovornik, takva da su cene crkvenih usluga zaista poskupele i to za nekih 20 odsto.

– Svi sveštenici naplaćuju svoje usluge, retki su oni slučajevi kada zaista odbiju da uzmu novac. To se, mahom, desi kada su u pitanju vernici koji su bliski svešteniku ili nas, nažalost, napusti mlad čovek, pa sveštenik ne želi da opterećuje roditelje. Isto je i za parastos odnosno za molitvu za pokojnika. Za tu uslugu većina sveštenika, ukoliko, naravno, poznaje porodicu pokojnika, odbije da uzme novac jer je u pitanju manja suma novca – , objašnjava on.

Prema istraživanju koje smo sproveli, najviše košta sklapanje braka pred Bogom. Cena venčanja kreće se od 15.000 pa do čak 50.000 dinara, u zavisnosti od toga šta mladenci žele i kako se „dogovore sa sveštenikom“.

Na primer, pored usluge sveštenika koji ih venčava, mladenci plaćaju i zakup crkve koji se kreće između 7.000 i 15.000 dinara. Ukoliko, pak, žele da ceremoniju venčanja oplemene i horskom pratnjom, za to će morati da izdvoje od 10.000 do 15.000 dinara.

Što se tiče krštenja, cena se kreće od 10.000 pa do 15.000 dinara, dok u manjim mestima u kojima ima malo meštana, sveštenici naplate čak i manje od 10.000.

Najteže je kada treba platiti dva krštenja jer u poslednje vreme je najviše takvih slučajeva, kada roditelji zajedno s drugim detetom krste i prvo.

Osvećenje vode za Uskrs u većini slučajeva kreće se od 800 do 1.000 dinara, dok se za svećenje vode za krsnu slavu svešteniku uglavnom daje i više od toga.

Usluge se naplaćuju i u najtežim trenucima, a cene kao i obično nisu transparentne i variraju od slučaja do slučaja. Cena se kreće između 10.000 i 15.000 dinara, dok se za parastos naplaćuje još 3.000 dinara dodatno.

(Tpknews.com/Nova)

PROČITAJ I

7 Komentari

  1. Kao dete sam redovno prisustvovala svećenje vodice za slavu i Uskrs. Tada je moja nana popu davala jaja, sir, nešto malo para za svećenje vodice. Kao odrasla sam doživela da mi pop traži 10 eura koje ja u tom momentu kao osoba koja je za pola godine imala tri smrtna slučaja, otac, suprug i majka,nisam imala. Više se pop nikada nije pojavio do današnjeg dana da mi sveti vodicu. Ovolika alavost popova dovodi do toga da odbijaju narod od crkve i vere. Nigde Hrist nije istakao cenovnik niti ga u bibliji ima. Tražiće popovi narod ali ga na ovakav način neće naći. Slavim slavu, Bogu se molim ali da me popovi deru e to ne dozvoljavam. Svi smo mi hram Božiji pa može se biti vernik i bez odlaska u crkvu i plaćanja popovskih nameta.

  2. Јел сте ви сви Хрвати па говорите Ускрс?
    Ваљда се каже Васкрс!

      1. Нисам гласао за Вучића. А “92 тек што сам завшио основну школу! Још неко питање?
        И какве везе има то са темом?

        1. Ima zato što je mnogo važnija tema pohlepa crkvenih velikodostojnika neko kako ko piše Uskrs ili Vaskrs. I stihovi pesne kažu “Na Uskrs sam se rodila…” Očito si ti promašio temu.

    1. Говори српски да те цео свет разуме каже:

      А откуд теби идеја да је “Ускрс” (само) хрватска реч? Српски и хрватски су готово исти језици чије су разлике потенциране готово искључиво из политичких разлога (измишљање нових речи нпр). “Ускрс” је народни израз који је народ широко прихватио још пре I светског рата, док је “Васкрс” архаизам наслеђен из црквенословенског – https://kakosepise.com/rec/vaskrs-ili-uskrs-ili-voskresenije/

  3. У „Кући цвећа” на Дедињу, кажу, догодило се чудо – човек је излечен од рака после три посете гробу друга Тите! Након што се поклонио моштима и целивао гроб друга Тита, Јосипа Броза, отац Јеротиј из манастира Гомирја саветовао му је да понови обред још два пута док чита „Оче наш“ и „Верујем у Једног…“. Испоставило се да је молитва успела и човек је оздравио. На крају остаје недоумица, шта ће сад братство из Тумана, ако народ похрли у кућу цвећа ради лечења!?

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker