Požarevački Zavod za javno zdravlje brine o zdravlju građana 365 dana u godini

Stručni kadar Zavoda bavi se širokim delokrugom rada, od kontrole voda u vodovodu i na bazenima, do praćenja zaraznih bolesti.

U Zavodu za javno zdravlje Požarevac trenutno je aktuelan program koji je posvećen prevenciji zloupotrebe droga u školama, u organizaciji više ministarstava, a Zavod je glavni koordinator za Braničevski i Podunavski okrug. Kako je rekla direktorka ovog zavoda, Ana Jovanović, dobra saradnja sa pomenutim institucijama i usaglašenost oko istih principa obezbeđuje pravi put i odgovor na savremene uslove života u skladu sa novim standardima prevencije.

„U delokrugu rada Zavoda je i kontrola vode u vodovodima, bazenima i kupalištima. Voda iz vodovoda u Požarevcu kontroliše se 6 puta mesečno na 11 tačaka. Na osnovu dobijenih analiza, zaključak je da je voda higijenski ispravna, odnosno zdravstveno bezbedna. Voda u Kostolcu kontroliše se 3 puta mesečno na 7 tačaka, a takođe se i za nju može reći da je zdravstveno bezbedna“, rekla je Jovanović.

Na osnovu ugovora sa TE-KO Kostolac, Zavod je vršio kontrolu kvaliteta vode za piće u seoskim vodovodima Bradarac, Kličevac i Drmno. Ostala seoska naselja snabdevaju se vodom iz sopstvenih bunara koji zakonski ne podležu obaveznom kontrolisanju. Što se tiče bazena, kontroliše se voda bazena u Požarevcu i Zabeli, u Ždrelu, u pet bazena „Silver Lake“ na Srebrnom jezeru, u Golupcu, Stamnici i Šapinu. Kontroal se obavlja jednom nedeljno u sezoni kupanja, u kojoj je ove godine voda svuda bila ispravna.

„Kontrola kupališta ove godine obuhvatila je tri plaže na Srebrnom jezeru: Gradištansku, Požarevačku i Zatonjsku, kao i Topoljar kod Kostolca. Na Srebrnom jezeru kontrola je na 15 dana od maja do septembra, a u Kostolcu na mesec dana od juna do avgusta. Voda na Topoljaru bila je ispravna, a na Srebrnom jezeru promenljivog kvaliteta, što je uobičajno za to kupalište. U poslednjem uzorkovanju početkom septembra 2018. voda za kupanje na sve tri plaže bila je ispravna za kupanje“, rekla je direktorka.

U delokrugu rada Zavoda je i praćenje zaraznih bolesti. U 2017. godini na području Braničevskog okruga bilo je prijavljeno 9.668 zaraženih, najviše od respiratornih bolesti – 92,8 odsto. Tri najčešće zarazne bolesti bile su influenca, varičela i dijareja. U odnosu na prethodnu godinu, u 2017. godini beleži se niža stopa mortaliteta od zaraznih bolesti. U okrugu su od njih umrle tri osobe, po jedna od tuberkuloze, gripa i od virusne pneumonije.

Direktorka ZZJZ Požarevac Ana Jovanović

„U grupi bolesti koje se mogu prevenirati vakcinama, u 2017. godini registrovano je 19 obolelih, bez smrtnog ishoda. U prošloj godini bile su tri epidemije, što je više nego 2016.godine. U dve epidemije put prenosa bio je vazdušno -kapljični, a u jednoj alimentarni. U ovoj godini zapaža se bolje prijavljivanje zaraznih bolesti, i bolja je saradnja sa državnim i privatnim zdravstvenim sektorom u nadzoru nad ovim bolestima“, rekla je Jovanović.

Na osnovu svega iznetog, sledi zaključak da je epidemiološka situacija zaraznih bolesti na teritoriji Braničevskog i Podunavskog upravnog okruga u 2017. godini uobičajena. Za period januar- jun 2018. imunizacija se odvija po planu. Obuhvat imunizacijom svim vakcinama prema kalendaru obavezne imunizacije je 98,71%, što je zadovoljavajuć postotak. Obuhvat imunizacijom MMR vakcinom je 92,5%, što još uvek nije dovoljno za adekvatan kolektivni imunitet, ali je bolje nego u prethodnom periodu.

„U skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović-Batut“ za sprovođenje epidemiološkog nadzora nad groznicom Zapadnog Nila, u sezoni leto/jesen 2018. godine, od početka godine u Braničevskom okrugu prijavljeno je 45 obolelih, od kojih je pet preminulo. Najviše obolelih bilo je na području Požarevca, zatim u opštinama Petrovac, Veliko Gradište, Malo Crniće, Kučevo, Golubac i Žagubica. Oboleli su starosti 8-82 godine, ali najviše su stariji od 60 godina. Kod većine obolelih je registrovan i komorbiditet, najčešće hipertenzija, dijabetes i srčane bolesti“, rekla je direktorka.

SARADNJA

Stručne službe Zavoda tesno sarađuju sa Lokalnim samoupravama oba Upravna okruga na čijoj teritoriji deluju, sa Ministarstvom zdravlja, sa Ministarstvom zaštite životne sredine, a po potrebi i sa drugim ministarstvima i ustanovama.

MODERNIZACIJA

Stručne službe vode računa o stručnom obavljanju poslova i trude se da modernizacijom svojih kapaciteta budu uvek u žiži poslovanja, na opšte zadovoljstvo svih, kako zaposlenih tako i zdravih i bolesnih ljudi za koje spremno i savesno obavljaju sve vrste poslova iz delokruga rada Zavoda.

BAGERI

Voda sa tzv. bagera kraj Požarevca se ne kontroliše zato što se ne zna vlasnik tih kupališta i zato što već duži niz godina Zavodu nije stigao zahtev ili ugovor za kontrolisanje. Vode za kupanje iz reka su nepouzdane i ne preporučuju se za kupanje i rekreaciju.

M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker