KAD VEKOVI U OPANAK STANU: Uz zvuke fanfara, završena 50 Smotra izvonog narodnog stvaralaštva “Homoljski motivi” (VIDEO)

Uz zvuke fanfara, obraćanje vrhovnog pastira Tihomira Arsića i nastupom učesnika iz raznih krajeva i mesta Srbije, u Kučevu održana je ovogodišnja jubilarna 50. Smotra izvornog narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi“.

Foto: e-kučevo

Trotoari u glavnoj ulici Kučeva bili su tesni da prime sve one koji su želeli da lično vide Defile učesnika jubilarne 50-te Smotre narodnog stvralaštva „Homoljski Motivi“. Tradicionalno, povorku je ponosno predvodio jahač na konju a pratile su ga čeze, pa za njima svi učesnici.

Očuvanju kulturne baštine Homolja, Pomoravlja, Šumadije, Istočne Srbije, Vojvodine i drugih krajeva Srbije, ove godine svoj doprinos dalo oko 900 izvođača,odeveni u narodne nošnje područja na kom žive, svirkom, igrom i pesmom ponovo su oživeli nasleđe svojih pradedova.

Foto: e-kučevo

Završnici ovogodišnjih jubilarnih 50. Homoljskih motiva prisustvovali su mnogobrojni zvaničnici političkog, javnog i kulturnog života, među kojima su bili potpresednik Narodne skupštine Republike Srbije Veroljub Arsić, narodni poslanici Zoran Milekić i predstavnici opština Braničevskog okruga.

U subotu na dan manifestacije najpre je, rano ujutro, počeo narodni vašar, zatim prodajna izložba homoljskog sira i meda, takmičenje u spravljanju starih narodnih jela „Zlatne ruke“, Bazar starih zanata, demonstracija starog načina ispiranja zlata na obali Peka i koncert dečjeg stvaralaštva.

Foto: e-kučevo

Smotra je održana na Letnjoj pozornici na glavnom gradskom trgu. Posetioci su bili u prilici da čuju pozdravnu reč Vrhovnog pastira koju je izgovorio Tihomir Arsić, usledilo je otvaranje Smotre od strane Dejana Popovića člana Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije, pa nastup narodnih umetnika.

Bilo je i narodnih običaja koji se samo na „Motivima“ mogu doživeti i videti: od pesmi pastira i čobanica, do zdravica Preko 20 devojaka defilovalo je pozornicom nadajući se laskavoj tituli „Najlepše pastirice“, pa se tročlani žiri posle mnogo muka odlučio za Aleksandru Vuković iz Subotice, njene pratilje su Aleksandra Stojanović iz Medveđe i Anja Božović iz Zubinog Potoka.

Tradicionalna 50. Smotra izvornog narodnog stvaralaštva Srbije ,,Homoljski motivi’’ nastavlja da živi u ovim ljudima koji rade na očuvanju svojih običaja, kulture i življenja od zaborava.

Izvođači iz raznih krajeva Srbije su to verodostojno prezentirali i sve dok imamo ovakve zaljubljenike svojih običaja i kulture, tradicija će se prenositi s kolena na koleno i trajaće vekovima.

TPKNEWS/Agencije

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker