KONTROLA VODE: 75 odsto, zagađene javne česme i bunari u Braničevskom okrugu

Prema ugovoru sa lokalnom samoupravom, Zavod za javno zdravlje Požarevac kontroliše ispravnost vode na 19 javnih česmi.

Najnovijim analizama utvrđeno je da voda u gradu nije za piće na česmama kod zelene pijace “Krug”, na Pionirskom trgu, u Parmi i kod OŠ “Vuk Karadžić”, a u selima u Bradarcu – manastir Rukumija, Ostrovu, Beranju i Kasidolu.

Kao razloge zagađenja izvorskih voda na javnim česmama, u Zavodu navode da za većinu nisu ustanovljene zone sanitarne zaštite i nisu određeni vlasnici koji bi brinuli o njihovom održavanju.

Zavod za javno zdravlje obavlja kontrolu vode i u seoskim bunarima.

Prema poslednjim analizama, od 20 ispitivanih bunara u 17 sela, neispravnost vode ustanovljena je kod 75 odsto. Glavni uzroci zagađenja podzemnih voda u bunarima jesu prekomerna upotreba veštačkih i prirodnih đubriva, izgradnja propusnih septičkih jama, pretvaranje starih bunara u septičke jame i nehigijensko odlaganje smeća. U seoskim bunarima najčešće su fizičko-hemijska neispravnost zbog povišenih nitrata, i mikrobiološka, usled prisustva bakterija fekalnog porekla.

Po završetku analiza, vlasnici zagađenih bunara dobili su preporuke o njihovom daljem korišćenju. Kod mikrobiološke neispravnosti, voda se ponovo može koristiti nakon hlorne dezinfekcije, ali ona koja je fizički-hemijska neispravna može se koristiti samo za sanitarno-higijenske potrebe.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker