APELACIONI SUD PRESUDIO: Ponovno suđenje razbojnicima koji su pljačkali benzinske pumpe i šljunkare u Požarevcu

Rešenjem Apelacionog suda u Kragujevcu koje je donelo veće tog suda, kojim je presedavala sudija Olivera Bojović, uvažena je žalba prvostepeno osuđenih Nenada Ristića (38) iz Starog Kostolca, opština Požarevac, Miše Markovskog (29) iz Ćirikovca, opština Požarevac, i rumunskog državljanina Alina Tirziua, zvanog Aca Rumun (27).

Razbojnici ilustracija

Tom odlukom ukinuta je prvostepna presuda Višeg suda u Požarevcu, kojom su navedena lica osuđena zbog više krivičnih dela razbojništva i teških krađa, i naloženo je novo suđenje. Presuda je ukinuta zbog: bitnih povreda odredaba krivičnog postupaka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povreda krivičnog zakona i odluke suda o krivičnim sankcijama i drugim odlukama.

Prvostepna presuda Višeg suda u Požarevcu

Krivično veće Višeg suda u Požarevcu, kojim je presedavao sudija Zoran Janković, u martu 2017. godine doneo je prvostepenu presudu kojom je Ristića osudio na sedam ipo godina zatvora zbog toga što je izvršio pet razbojništva i tri teške krađe, kao i zbog nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija. Tom presudom Miša Mirkovski za pet razbojništva i tri teške krađa dobio je sedam godina zatvora, dok je Rumun Aliu Tirziu za četri razbojništva i jednu tešku krađu osuđen na pet godina. Oni su u grupi, prema optužnici koju je zastupala zamenik Višeg tužilaštva Dragana Jovanović Gagović, ova krivična dela počinili u periodu od jula pa do kraja oktobra 2015. godine, kada su uhapšeni i pritvoreni. U pritvoru se nalaze neprekidno od 02. novembra 2015. godine pa do danas.

Resenje Apelacionog suda

Pomenuta grupa razbojnika, prema optužnici, pljačkali su stovarišta, šljunkare i benzinske pumpe. Prilikom svojih pohoda, u koje su išli naoružani i maskirani fantomkama, bili su veoma agresivni i surovi. Oružje koje su koristili u pljačkama nabavili su tako što su 17. jula 2015. godine obili streljanu „Strelac“ u Dragovcu iz koje su odneli nekoliko pištolja, jednu lovačku pušku-kratež i izvesnu količinu municije. Svoje prvo razbojništvo izvršili su 06. se tempra 2015. u Ljubičevu na separaciji Neimar-Puta, tako što su prvo savladali čuvara i od njega oteli 17. 000 dinara, mobilni telefon sekiru i jedan nož, dok su iz radnih mašina istočili 450 litara nafte u prethodno donete kanistre. Nakon pljačke oni su čuvara vezali i zaključali u jednu prostoriju.

Po sličnom scenariju opljačkali su 15. septembra šljunkaru Branka Moravca, kada su od čuvara oteli 20. 000 dinara i mobilni telefon, kao i izvesnu količinu alata i, oko, 300 litara nafte.

Sledeće razbojništvo izvršili su 14. oktobra iste godine, kada su poharali benzinsku pumpu Atlantik 2. Po istom scenariju upali su na pumpu maskirani fantomkama i sa pištoljima u rukama i savladali prestrašenog prodavca goriva. Plen im je bio mršav, jer su odneli samo 35. 000 dinara dnevnog pazara i 48 paklica cigareta. Nezadovoljni slabim plenom Markovski je ispalio jedan metak u psa koji je ležao na ulaznim vratima i ubio ga. Drugi metak je ispalio u ekran televizora. Nakon toka Ristićevim autom udaljili su se u nepoznatom pravcu. Druga pumpa koju su opljačkali bila je pumpa Knez-Petrol u Maloj Krsni. Pod pretnjom oružjem, vukući za kosu prodavačicu i držeći pištolj uperen u glavu prodavca, od njih su iznudili da im daju pazar u iznosu ok oko 44. 000 dinara. Tom prilikom razbojnici odneli su  77 paklica cigareta i 16 pakovanja žvakaćih guma.

Posebnu surovost ispoljili su prilikom pljačke separacije Bager-bet, kada su sleđa prišli čuvaru i udarajući ga pištoljem oborili na zemlju, gde su nastavali da ga tuku rukoma i nogama. Od njega su oteli lovačku pušku marke „toz 63“ od 16 milimetra, mobilni telefon, dok su iz radnih mašina istočili 200 litara nafte.

Ovo je bio opis samo nekoliko razbojništva i teških krađa, koja je ova opasna grupa počinila dok nisu uhapšeni.

Zalba

Zanimljivo je to što niko od ovih razbojnika, pre počinjenih razbojništava, nije bio osuđivan.

Branilac Nenada Ristića, poznati požarevački advokat Goran S Petrović, koji svog klijenta zastupa po službenoj dužnosti, kaže da je zadovoljan što mu je Apelacioni sud uvažio žalbu i da se nada da će u ponovnom postupku njegov klijent dobiti adekvatnu kaznu onoliku koliku je zaslužio, a ne ovako visoku koju je žalbom oborio. Ujedno je rekao da će tražiti da se Ristiću ukine pritvor  u kojem se neprekidno nalazi od novembra 2015. godine, jer za to više ne postoje zakonski razlozi.

TPKNEWS / M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker