KATANAC NA NOĆNE KLUBOVE: Uvode se nove mere jer se koronavirus povampirio

Koronavirus se povampirio u Beogradu, Raškoj oblasti i Kragujevcu, a broj zaraženih vrtoglavo raste i u Vranju, Loznici i Zlatiborskom okrugu.

Popularni noćni klub/Foto: Ilustracija

Upravo zbog toga, na sednici kriznog štaba za suzbijanje COVIDA-19, koja će se održati sutra u 10 časova, biće predloženo zatvaranje noćnih klubova, koji su ocenjeni kao najveći rasadnici zaraze.

Kako navodi izvor blizak kriznom štabu, biće predloženo da se ograniči i rad ostalih ugostiteljskih objekata.

– Budući da novoobolele najviše čini mlađa populacija, gotovo je izvesno da će noćni klubovi morati da prestanu sa radom jer je tamo nemoguće poštovati mere distanciranja. Takođe, biće predloženo da se smanji dozvoljeni broj okupljenih u zatvorenom prostoru, kao i rad ugostiteljskih objekata da bude ograničen do 23 časa, odnosno do ponoći. Ipak, ostaje problem kako suzbiti kućne žurke – kazao je naš sagovornik.

Podaci pokazuju da je trenutno najkritičnija situacija u glavnom gradu, a kako je juče uverio epidemiolog Predrag Kon, samo među studentima u Beogradu je zaražena 161 osoba.

– U Beogradu je potrebno donositi mere brzo, pošto se za tri dana može duplirati broj zaraženih. Zaraženi su mahom starosti između 20 i 40 godina. Bio sam za to da se kažnjavaju oni koji ne nose masku, ali to nije prihvaćeno. Virus gripa sigurno dolazi, najverovatnije zajedno sa koronom. Ostavimo najrestriktivnije mere za tada – istakao je Kon.

On je naveo da stariji od 65 godina više neće biti zatvarani i najavio da će, ako se ta mera bude našla na dnevnom redu, podneti ostavku.

– Stari su najdisciplinovaniji deo populacije – kazao je Кon.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar juče je ponovio da građani koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom a nemaju simptome ne treba da žure sa testiranjem jer period inkubacije može da traje više dana.

– Maksimalno smo proširili kapacitete za pregled. Ne treba svi da idu na Infektivnu kliniku. Svaki dom zdravlja ima jednu ili više kovid ambulanti. Građani treba da idu tamo, a oni će ih proslediti na bolničko lečenje ukoliko je to potrebno – rekao je Lončar i dodao da se za 24 sata u kovid centrima obavi 2.500 pregleda.

(Tpknews.com/Alo!)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker